0 oy
95 göst.
Sağlık-Diyet-Spor kategorisinde (36 puan) tarafından

Yumurta Alerjisi Nedir?


Yumurta alerjisi, genellikle vücudunuz yumurta sarısında bulunan proteinlere tepki verdiğinde veya duyarlı hale geldiğinde ortaya çıkan bir durumdur. Yumurta veya yumurta içeren herhangi bir besin tükettiğinizde vücut proteini yabancı bir cisim olarak algılar ve ona karşı savaşmak için kimyasallar salgılar. Bu kimyasallar vücudunuzda alerjik reaksiyonlara neden olur. Yumurta alerjisinin belirti ve bulguları, kurdeşen veya cilt iltihabı, deri döküntüleri, burun tıkanıklığı veya hapşırma, kusma, mide bulantısı gibi sindirim sorunları, öksürme ve hırıltılı solunum gibi solunum sorunları dahil olmak üzere şiddetli ila hafif arasında değişir. Bu reaksiyonlar yumurta tüketildikten birkaç dakika veya saat sonra gözlemlenebilir. Nadir durumlarda, yumurta alerjisi, anafilaksi olarak bilinen hayatı tehdit eden bir duruma yol açabilir.


Yumurta Alerjisi tedavisi nasıl yapılır?


Yumurta alerjisini tedavi etmenin en etkili yolu, yumurta veya yumurta içeren herhangi bir gıdayı yemekten kaçınmaktır. Doktorunuz yumurta proteini veya kek ve hamur işleri, köfte, köfte vb. herhangi bir yumurta ürünü içermeyen bir diyet önerecektir.

Antihistaminikler ve Epinefrin ilaçları da durumu tedavi etmek için doktor tarafından reçete edilir. Benadryl, Allegra, Zyrtec, Dimetan gibi antihistaminik ilaçlar alerji semptomlarını hafifletmeye yardımcı olabilir. Anafilaksi gibi ciddi alerjik durumlar epinefrin iğnesi ile tedavi edilebilir.


İyileşmesi ne kadar sürer?


Yumurta alerjisi semptomlarının kaybolması genellikle 2-3 gün sürer. Herhangi bir alerjik reaksiyon gözlendikten sonra hasta hemen tedavi edilmelidir. Anafilaksi gibi reaksiyonların şiddetli olduğu bazı durumlarda tedaviden sonra iyileşme 7-10 gün sürebilir.


Tedavi sonrası kurallar nelerdir?


Tedavi sonrası yönergeler esas olarak yumurta proteini veya yumurta içeren gıda ürünleri yemekten kaçınmayı içerir. Yumurta vücudumuz için hayati bir protein kaynağıdır. Ve yumurtadan kaçınmak, kalsiyum eksikliğine, düşük tansiyona ve diğer beslenme sorunlarına yol açabilir. Bu nedenle, yumurtalarla aynı miktarda besinsel fayda sağlayacak belirli besin takviyelerini takip edin. 


image



2 Cevaplar

0 oy
(5,491 puan) tarafından
Kızımın da maalesef yumurta alerjisi var 1 yaştan sonra tekrar test yaptıracağım
-Reklam-
0 oy
(1,621 puan) tarafından

Kızımda süt ürünü ve yumurta alerjisi var :ermm: 9 aylıkken diyeti açıp bakacaklar inşallah geçmiştir ya alerji zor bişi herşeyde süt yumurta var

İlgili sorular

0 oy
1 cevap 69 göst.
29 Nisan 2023 Sağlık-Diyet-Spor kategorisinde Birhilall (1,079 puan) tarafından soruldu
0 oy
2 cevap 86 göst.
18 Nisan 2022 Diğer kategorisinde Cigdemasya (444 puan) tarafından soruldu
0 oy
1 cevap 129 göst.
0 oy
0 cevap 29 göst.

379,140 soru

11,349,305 cevap

34,814 kullanıcı

...