+1 oy
214 göst.
Diğer kategorisinde (3,769 puan) tarafından
KOMŞULARIN EN HAYIRLISI… - Peygamber Efendimiz (s.a.s.), “Allah katında komşuların en hayırlısı, komşusuna karşı en güzel davranandır.” (Dârimî, Siyer, 3) buyurmuş, hatta kişinin komşusu tarafından hayırla yâd edilmesinin, Yüce Mevla tarafından günahlarının affına vesile olabileceğini belirtmiştir: “Bir Müslüman öldüğünde, en yakın komşularından üç hane halkı kendisinin iyi bir insan olduğuna şahitlik ederlerse, Yüce Allah, ‘Bildikleri kadarıyla şahitlikte bulunan kullarımın şahitliğini kabul ettim ve (onun hakkında) kendi bildiklerimi de bağışladım.’ buyurur.” (İbn Hanbel, II, 409). Komşu hakkındaki nebevî uyarılara kulak veren bir mü’min, komşuya zarar verecek veya onu rahatsız edecek davranışlardan kesinlikle uzak duracak, kendisi için arzu ettiğini onun için de arzu edecek, kendisi için istemediğini onun için de istemeyecektir. Çünkü komşu olması ona bir ayrıcalık sağlamaktadır. Ona yapılan herhangi bir kötülük ya da verilen zarar, diğerlerinden farklı değerlendirilmektedir.

KOMŞUNA İYİLİK YAP Kİ MÜ’MİN OLASIN - Allah Resûlü, “Sana komşu olanlara güzel davran ki Müslüman olasın.” (İbn Mâce, Zühd, 24), bir başka rivayette, “Komşuna iyilik yap ki mü’min olasın.” (Tirmizî, Zühd, 2) buyurmak suretiyle güzel komşuluğun Müslüman için vazgeçilemez bir davranış olduğuna dikkatleri çekmiştir. Peygamberimiz, bu güzel hasletin terkini ise bozulmanın bir tezahürü olarak görmüş ve kıyamet alameti olarak nitelemiştir (Hâkim, Müstedrek, VIII, 3051 (4/513)). Öte yandan kendisine yöneltilen sorulara verdiği cevaplarda nafile olarak çok fazla oruç tutmasa, namaz kılmasa veya sadaka vermese bile komşusunu rahatsız etmeyen kişinin cennete gideceğini, çok namaz kıldığı, oruç tuttuğu ve sadaka dağıttığı hâlde komşusuna eziyet eden kimsenin ise cehenneme gideceğini belirterek (İbn Hanbel, II, 440) bir başka açıdan güzel komşuluğun önemine dikkatleri çekmiştir. İnsanlar her zaman aynı varlık ve imkân içerisinde olmasalar da Hz. Peygamber onları komşularına ikram etmeye teşvik etmiştir (Müslim, Îmân, 74).

2 Cevaplar

0 oy
tarafından
Bu konuyu hiç bilmiyordum. Çok sağol
-Reklam-
0 oy
(7,791 puan) tarafından
Ama gunumuzde dusunceli komsu dahi kalmamis... 

Gerci benim derdim yok şükür ama burda okuyirum ve annemlerin eski binasindakiler oyleydi..
(3,769 puan) tarafından
Dört dörtlük olamiorz maalesef biz e komşuluğu ve bukdr önemli olduğunu ogretmiorlr biz bu hassasiyet ile büyümüyorz tabi öğretln şeyler var ama dini boyutu çok daha az öğretiliyor herkese

İlgili sorular

0 oy
9 cevap 243 göst.
28 Mayıs 2021 Diğer kategorisinde Gülhira (924 puan) tarafından soruldu
+1 oy
3 cevap 186 göst.
14 Aralık 2022 Diğer kategorisinde Umutluanne (28 puan) tarafından soruldu
0 oy
3 cevap 132 göst.
3 Kasım 2022 Sağlık-Diyet-Spor kategorisinde Hmzftmnr (129 puan) tarafından soruldu
0 oy
22 cevap 1,389 göst.
9 Ağustos 2022 Diğer kategorisinde misafir tarafından soruldu

378,990 soru

11,344,294 cevap

34,809 kullanıcı

...