0 oy
881 göst.
Sağlık-Diyet-Spor kategorisinde (1,630 puan) tarafından

Soru sormak için değil sayfada diğer hamile soru cevap bölümünde sürekli sigara içen arkadaşlarla karşılaşınca üzülüyorum, ben de 20 yıllık içici idim hamile kaldığımı öğrendim ve hemen bıraktım. Haberden alıntı yaptım altta onu okuyup etkilenir belki arkadaşlar diye düşünüyorum umarım faydası olur. 



Sigaranın etkilemediği ve zarar vermediği neredeyse hiçbir organ yok. Ayrıca sigara sadece, onu içen kişiye değil, çevresinde bulunan kişilere de ciddi zararlar verir. Çeşitli kanserlere sebep olan sigara, DNA'ya zarar veriyor, pek çok hastalığa davetiye çıkarıyor ve sonuç olarak ömrümüzden çalıyor.Sigaranın yetişkin bir insanda bile ciddi hastalıklara neden olduğunu, o nedenle gebelikte sigara içmenin hem kendinize hem de bebeğinize zarar verdiğini unutmamanız gerekir.

Hamilelikte içilen sigarayla ilgili çeşitli mitler olsa da; yapılan yeni bir 4D çalışma; sigara içen anne adaylarının bebeklerini inceledi. Bu sonuçların, anne adaylarının gebelikte sigara içmemesini teşvik etmesi umut ediliyor.

 İŞTE O MİTLERDEN BAZILARI...

Mit 1: “Abartılacak bir şey yok! Benim anne-babam da bana hamile iken sigara kullanıyormuş.”

Gerçek: Anne ve babanız aldığı riskin farkında değilmiş. Bebek ölümlerinin yüzde 40’ında hamilelik sırasında sigara kullanımının sebep olduğu düşünülüyor. Hamilelik sırasında sigara kullanımı düşük yapma ve premature doğum riskini artırıyor.

Mit 2: “Sigarayı bırakırsam daha stresli olurum, bu da bebeğimi daha fazla etkiler.”

Gerçek: Araştırmalara göre; sigarayı bırakmanın getirdiği stres, fetusun sağlığını sigara kullanımı kadar fazla etkilemiyor.

Mit 3: “Zaten hafif (light) sigara kullanıyorum. Bu daha güvenli.”

Gerçek: Öncelikle light sigaralar daha güvenli değildir. Pazarlamacının ne söylediğinin hiçbir öneminin olmamasıyla birlikte; normal, light ya da süper light sigara kullanımı da bebeğinize çokça zarar verir. Karbonmonoksit (CO) yanma reaksiyonu sonucu ortaya çıkan zehirli bir gazdır. Bu gazı direkt olarak göremez ve koklayamazsınız, ancak sigara dumanında, gaz kazanlarında ve araçların egzos gazlarında bolca bulunur.

VÜCUDUNUZA ALDIĞINIZ HER ŞEY BEBEĞİNİZİ ETKİLER

Bilim Fili'nin haberine göre; Nefes aldığınızda, CO ve oksijen ciğerleriniz vasıtasıyla kan damarlarınıza taşınır. Karbonmonoksit gazı, kırmızı kan hücrelerinizdeki hemoglobine oksijenden 200 kat daha hızlı bir şekilde bağlanabilme özelliğindedir. Bu durum kırmızı kan hücrelerinizin vücudunuza ve bebeğinize oksijen taşımasını engeller. Bebeğiniz her şeyde size bağımlıdır. Vücudunuza aldığınız her şey onu etkiler. Oksijen ve besin maddeleri; plasentanızdan bebeğinizin kan damarlarına taşındığı gibi, aldığınız bazı toksinler de aynı yol ile bebeğinizin kan dolaşımına katılır

image


13 Cevaplar

+2 oy
(964 puan) tarafından

Ya evet içen icmesin diye güzel bir paylaşım olmuş ama yorumlara bakıyorum hep insanlar post açan kişiyi aşağılayıcı küçük düşürücü tabiri caizse döver gibi yorum yapıyorlar. 

Herkez yazıyor ben 20 yıldır ben 10 yıldır ben doğdum doğal sigara iciyordum öğrendim hemen bıraktım. 

Ne mutlu o insanlara yada size.

Her insan bir olamıyor malesef. Kimse istemez evladını zehirlemek ona zehirli oksijen gondermek onun hakkına girmek.

Sigara içen kişi annelige hak etmiyor yazan bile olmuştu.  Ne kadar üzücü bir yorum...

İnsanların hayatlarını bilemeyiz malesef. Kimi insan iradesine sahip cikamadigindan içmeye devam ediyor. Kimisi bulantısı tiksinmesi olmadigindan devam ediyor kimisi ailevi sebeplerden dolayi devam ediyor. Ama herkezin mutlaka bir sebebi oluyor.

Unutmamak lazım kimse kimsenin karnındaki bebeği o kişiden yani annesinden daha fazla düşünemez ve onun için endiselenemez.

Bence insanların üstüne bu kadar gidilmemeli.

Keşke kimse İçmese ne hamileliginde nede normal hayatında ama içiliyor malesef.


Herkeze hayırlı ve sağlıklı doğumlar dilerim <3

(964 puan) tarafından
Yorumunun başını okuyup cevap yazmıştım. Şimdi sonunu okudum da kaynanasina çocuğunu bırakıp sevgilisine kacanla sigara içen anne adayını bir tutmussun.
Çok farklı bakış acisindayiz. Ben sana saygı duyuyorum o yüzden yorum yapmak istemiyorum. İyi geceler
(1,630 puan) tarafından
Anladım tamam canım iyi geceler
(1,250 puan) tarafından
Çocuğunu kaynanasına bırakıp kaçanla sigara içen aynı mı? Sen ne saçmaladığının farkındamısın? Sen namus haysiyeti hamilelikte sigara içmekle nasıl bir tutabilirsin? Bu nasıl bir zihniyet? Kusura bakma da yardımcı oluyum derken sıvamışsın resmen sen sigara içmiyorsun diye iyi bir anne olacağını nerden biliyorsun ki? Sen bununla nasıl yargılarsın ya insanları
(964 puan) tarafından
Ahh merve ahh sabaha kadar girip girip tekrar okudum bu yorumları.  Ama aklım almıyor nasıl bir kıyaslama olduğunu
(1,250 puan) tarafından
Rezillik resmen. Anneliğimizi ölçmek sizin gibi insanlara kalmadı. Ne biliyorsun sabahlara kadar içmemek için bırakmak için dua ettiğimi ağlayarak yaktığımı nasıl vicdan azabı çektiğimi yaşadığım ortamı ne biliyorsun sen. Doktorum bile bana belli ölçüde izin vermişken sen kim oluyorsun. Sigara içmiyorsun diye iyi bi anne olabileceğinin garantisi var mı? Bende mi senin gibi annelikten vuruyum? Çocuğunu kaynanasına bırakıp giden kadında sigara içiyormuydu? Sen yardımcı olma kimseye mümkünse sağol. Sen kendi bebeğinle ilgilen onun dışında kimseye yardımcı olabilecek yapıda bi insan olduğunu düşünmüyorum.
-Reklam-
0 oy
(3,024 puan) tarafından
Normalde bende iciyordum hamilelikte azaltmistim hatta bazen gunde icmeyip ertesi gun bitane iciyodum paket oyle oyle gidiyodu simdi mama takviyesi yapmak zorundayim ve sigara 15 lira olmis mama ise 45 lira ben cocugumun riskini yatiramam illete diyip biraktim oylelikle
(1,630 puan) tarafından
Süpersin tebrik ederim
0 oy
(806 puan) tarafından
Çok doğru cnm. Bende yillardr iciyordum öğrenir öğrenmez bıraktım şükür ve vicdanım çok rahat. Bizim keyfimiz yüzünden bebeğimiz hasta olmak zorunda değil o zmn günahına girip yapmayacagiz.
(1,630 puan) tarafından
Bu çocuk bebek olarak kalmayacak, 20 yaşına gelecek. Olmasın ama ya doktor kalbi var anne sigara içmiş ondan olmuş derse ne olacak.yada bu çocuk kanser derse ve anneye sorsa sigara içtin mi hamileyken diye. Bitti hayat bitti. Hem kendi hayatını hem çocuğun hayatını bitirdin. Öyle üzülüyorum ki hastanelerde haberlerde orada burada çocuk hasta gördüğüm zaman. Kalbim acıyor ve ilk aklıma gelen şey umarım anneden kaynaklı değildir diyorum. Ama maalesef Türkiyede hamilelikte sigara içme oranı çok yüksekmiş. Altı üstü 1,1.5 sene bırakacaksın sonrasında iç banane çocuğun yanında olmadığı sürece kime ne. Ama karnında minnacık kalbi zehirleme. Umarım okuduktan sonra bırakır insanlar etkisi olur umarım.
(806 puan) tarafından
Aynen ole canm çok doğru yazmışsın. İnşallah canm benm
0 oy
(2,479 puan) tarafından
Bende çok kızıyorum içenlere çevremde kimse sigarayı bırakmamış 13 yol kadar içtim bende hamile kalınca  bırakamam gizliden içerim eşimden diye düşünürken öğrendiğim gün bir iki saat içinde bir kaç tane sigara içip bıraktım hala içim gidiyor hatta eşim içiyor kokusu bazen geliyor o kadar hoşuma gidiyor ki ama yine de bebeğime kendi zevkim için zarar vermeye hakkım yok o yüzden hiç içmiyorum 
(1,630 puan) tarafından
Harikasın canım. Benim de eşim içiyor ama bana kokusu iğrenç geliyor daha doğrusu bana hep o üstte kalan koku kötü gelirdi. Kendime gelince üstümü başımı atardım kirliye hemen duşa ve diş fırçalama işlemi yapardım. Ben 34 haftalığım ve gerçekten bazen canım çekiyor özellikle filmde falan içiliyorsa çünkü filmlerde kadınlar adamlar öyle bir içiyorlar ki iştahlı iştahlı sinir bozucu :)))) hemen kapatıyorum veya dikkatimi başka yöne çeviriyorum. :)) ama rahat nefes almakta ayrı güzel bir şey. Umarım emzirme falan bitince de tekrar başlamam. Tek dileğim o.
(2,479 puan) tarafından
Emzirme döneminde de sabrederim de eşim bu şekilde Yanımda içmeye devam ederse başlayabilirim mecburiyetten bıraktığım için dayanamayabilirim tabi bende istemem başlamayı bu kadar zaman bırakmışken
(1,630 puan) tarafından
Eşine söyle balkonda, balkon yoksa dışarda içsin. Başlarda benim eşim de evde balkon yok diye aspiratörü sonuna kadar açıp içiyordu sonra ben içme dedim istemiyorum evde sigarayı o da mecbur kabul etti. Şimdi kapının önünde içiyor hem bu sayede azalttı da :)  günde 2 paket içen adam 1 pakete düştü  :))) oğlum daha doğmadan yapacağını yapıyor. Sen de konuşabilirsn bence. Söyle yanında içmesin pasif içililikte çok kötü bir şey. Bebeğe zararını anlat içmez.
(2,479 puan) tarafından
Canım çok söylüyorum da anlamıyor yatak odasında da salonda da balkon var
0 oy
tarafından
Bnde iciyorm ama gebelikte hiç içmedim bıraktım şuan tekrar iciyorm

Ama insanlar kolay kokay bırakımiyo bu yazıyı okuyunca da bırakmayacak maalesef
(1,630 puan) tarafından
İşte bendeki bir umut
0 oy
tarafından
Bende gebelik testinde çift çizgiyi gördüğüm an bıraktım suan 25 haftalık hamileyim yanimda sigara bile icirtmedim bağımliydim sonuçta illa ki gin için de aklıma çok geldi illa ki çok içmek istedim ama evladımdan öte değil hiç bi şey tabi hamilelikte sigara içen görümcem aman olcak olduktan sonra sigara içmeyen kişinin de çocuğu sağlıksız olabilir diye saçma sapan konuşup sınır etse de bende içen insanlara inanamiyorum kola bile içmiyorum zararlı diye
0 oy
(1,250 puan) tarafından
Insanların ne yaşadığını bilemezsiniz malesef bizde keyfimizden içmiyoruz yeterince vicdan azabı duyuyoruz zaten bildiğiniz bi bırakma yöntemi varsa onu paylaşın elestirmeyin yardımcı olun insanlara yerden yere vurmayın. 
(1,630 puan) tarafından
Yahu ben 20 yıllık içiciydim ne diyorsun sen acaba. 17 yaşımda başladım ben.
(1,250 puan) tarafından
O zaman daha kötü açıkçası. Anlayışlı olmanı gerektirir bu durum. Hiç mi krize girdigin zamanların olmadi o kadar yılda? Hiç mi aramadın
(1,630 puan) tarafından
Hayır işte hayır Bebeğimi düşünüp krize girmiyorum anlatabildim mi
(1,250 puan) tarafından
Tamam süper anne :)
(1,630 puan) tarafından
Süper anne olmak değil bu. Minnacık bir bedene kıyamamak. Hamile olmadan önce de etrafımda çocuk varsa elime sigara almazdım çocuk gittikten sonra içerdim. Kıyamıyorum çocuklara. Başka bir şey değil. Dalga geçmek işiniz gücünüz. Ayrıca 37 yaşında anne olsaydın acaba sen nasıl olurdun çok merak ediyorum. Kıymetini bilmekten bahsediyorum. Süper anne olmak kimsenin yapacağı şey değil zaten süper anne olmak o kadar da iyi bir şey değil bence. Neyse ya. Kime ne anlatıyorum. Aynı yere geliyorum hep. İyi günler.
0 oy
(7,118 puan) tarafından
Bende hamileligimi öğrendikten sonra birakanlardanim.  Kolay olmadi benim için baş ağrısı yaşadım nefsim çok istedi kokusu burnuma gelir arada canım istiyor ama içmem. Esim sigara içen birisi o yakınca haliyle kokuyor balkon da içse de ama  irade burada devreye giriyor.  Insan yeter ki içmek istesin bahanesi hep olur. Icenlere lafım yok ama saygı da duymuyorum. 
0 oy
tarafından
Bende 10 senedir içiyorum nerdeyse hamile olduğumu öğrendim bıraktım şuan oğlum 8 aylık emmiyo ve tekrar başladım ama ona hiç bi şekilde duman gitmiyor her içişin sonrasında dişlerimi fırçalıyorum ağzımdan da koku gitmesin diye 
0 oy
(348 puan) tarafından

Çok uzuldum gozlerim yasardi iki oglumdada ictim ama.suan kizima gebeyim tiksindim ve biraktm birdaha asla icmicem diye kendime soz verdim ve istemiyorum da kanser olmak yaslanmak cesitli hastaliklar ve evimin icinde yasiyan insanlara.bunu yasstmayi istemiyorum paylasiminiz icin tesekkurler lutfen herkes biraksin bir kadin cok gucludur ve siz sigaradan daha guclusunuz <3

(1,630 puan) tarafından
Oy canım harikasın ❤️❤️❤️❤️
(348 puan) tarafından
9 sene kullandm ve basardm ;)
(1,630 puan) tarafından
Kamu spotu gibi oldu :)))))
(348 puan) tarafından
Ben sigara kullanirken kamu spotunu gorunce canm sigara isteyip kalkip sigara yakan birisiydim ;)))
0 oy
(7,411 puan) tarafından
Cok sukur bu yasima kadar içmedim icmemde insaAllah. Sende de iyi biseye vesile olmak icin yazmissin canim ama bence insanlari birakamiyor diye yargilmamak lazim. Maalesef biz icmesek bile çevremizde icenler yuzunden icmis kadar oluyoruz. Eminim hic bi anne bile istiye bebegine zarar vermek istemez. Bence bunu yargilamakda bize dusmez. Bu konulara hic girmesek daha iyi. Insanlar oyle psikolojik sıkıntılar yaşıyor ki onu bir rahatlama olarak görüyor. Yani bu bir nevi hastalik benim dusuncem keyfi bir zevk degil. Bundan dolayi da icinleri asla yargılamam. Bazi yorumlarini gordum benzetemeler yapmissin hic hos olmamis canim. Sen birakabildin diye baskasida birakacak degil. Ya sende birakamasaydin ayni cumleleri kullanabilirmiydin. Ona kalirsa sigara nin etkisini vucut senelerce zor atiyor hamile kalmis bırakmissin ama vucudunda zehir vardi. Senin cocugunun etkilenmedigi ne malum. Iyi bisey yapayim derken yanlis kelimeler kullanmamak lazim canim.
0 oy
(1,331 puan) tarafından
tarafından düzenlendi
Çok güzel bilgilendirici açıklayıcı bir yazı olmuş. Paylaşımınız için teşekkürler. Bende sigara kullanan biriydim 10 yıldır içiyordum bu kadar zamandır içtiğimin farkında bile değildim. İnsanın başına kötü şeyler gelince(hamilelikle alakalı) daha çok pimpirikleniyor bırakanlara şaşardım önceden bu hamileliğimde öğrendiğim an bıraktım ve kendimle gurur duydum hala da gurur duyuyorum uzun zamandır yapamadığımı yaptım.
0 oy
(1,151 puan) tarafından
Hic icmedim sukur gebeligimde de sigara icilen yerde bile durmadm ama icenlre üzülüyorum vicdan meselesine girmiycem aldran dogurup oldurenide konusmak lzm tek sigarayla sinirlndrmamak olmz icki icende var onunda gunahi kendine ama sigara icip birakmak istyrm gebeyim diyenede kirici yorumda yapmamak lazim 

İlgili sorular

0 oy
0 cevap 142 göst.
29 Aralık 2021 Diğer kategorisinde M.emirbebekk (492 puan) tarafından soruldu
0 oy
13 cevap 381 göst.
29 Aralık 2021 Diğer kategorisinde M.emirbebekk (492 puan) tarafından soruldu
0 oy
8 cevap 594 göst.
21 Temmuz 2020 Diğer kategorisinde Ayisha (9 puan) tarafından soruldu
0 oy
30 cevap 1,051 göst.
13 Haziran 2020 Diğer kategorisinde misafir tarafından soruldu

383,036 soru

11,465,589 cevap

35,065 kullanıcı

...