+1 oy
348 göst.
Sağlık-Diyet-Spor kategorisinde (74 puan) tarafından
Tıpkı sizin gibiyim. Aynı zamanda sizden çok farklıyım. Sizinle aynı duygulara sahibim ve aynı şeyleri tecrübe ediyorum. Sadece biraz daha fazla. Mutlu olduğumda çok mutlu olurum. Kızgın olduğumda ise aşırı kızgın. Üzüldüğümde ise kalbim çok kırılır.

Birileri canımı acıttığında, dünyam kararır. Birileri bana kucağını açtığında ise, geçmişte ne yaptıklarına bakmadan onlara sıkıca sarılırım. Her şeyi üzerime alınırım. Sanki etrafımda olan her şey benimle alakalıymış gibi hissederim. Beynimdeki filtreleme fonksiyonu düzgün çalışmıyor. Aklımdan geçenleri direk olarak söylerim. Söylediklerimi kontrol edemediğimden başıma hep kötü şeyler gelir. İyi ile kötü düşünceyi birbirinden ayırıp ifade edemem.

Kötü bir dinleyici değilim. Ama bazen konsantre olamıyorum. Musluktan akan birkaç damla su, arabanın hızla gitmesi veya bankta oturan bir çifti sizler gibi hemen algılayamam. Bazen dudaklarınızın kıpırdadığını görürüm ama ne kadar denesem de ne demek istediğinizi anlayamam.



Sakın sizi görmezden geldiğimi düşünmeyin. Etrafta odaklandığım farklı farklı o kadar şey var ki tek bir şeye konsantre olamıyorum. Kimsenin konuşmadığı bir sınıfta bile herkesin aklından geçen düşünceleri düşünmeden edemem. Aslında sessiz olan o sınıf benim için çok gürültülüdür.

Bazen anlayamadığım bir şeyi sorarım. Bir süre sonra aynı soruyu tekrardan sorarım ve benden sıkılırsınız.

Hayır,*****l değilim. Sadece verdiğiniz cevap aklımdaki diğer cevapların arasına karışmıştır. Bu yüzden tekrar sorma ihtiyacı duyarım. Bazı şeyleri düzgünce hatırlayabilmek için tekrar ve tekrar sormam gerekir.



Koltukta uzun süre uzanamam veya filmlere tamamen odaklanamam. Bir süre sonra dikkatimi kaybederim. Film izlerken televizyon haricinde her şeye odaklanabilirim.

Beni böyle görünce size istemsiz olarak neler geçirdiğimi anlatmış olurum. Tıpkı filmin bir sonunun olduğu gibi sabrımın da bir sonu vardır. Tekrardan odaklanabilmem için 10 dakikaya ihtiyacım vardır. Bana zaman tanıyın. Beynim tepkileri kolayca algılayamıyor ve çabuk yoruluyor.



Ellerimle sürekli kurcaladığım telefon, kâğıt ve kıyafetleri görünce kızıyor musunuz? Aslında bu benim size odaklanmak istediğimin bir işareti.

Bazen sizi ve duygularınızı anlamıyor gibi gözükebilirim. Aslında kelimelerle ifade edemeyeceğim kadar sizi anlarım.

Çünkü beynimi aşırı yoğunlukta kullandığımda ve beynime bilgi aktarıldığı sırada dudaklarımın arasından tek bir kelime bile çıkartamam. Sürekli olarak vücudumdaki hareketleri kontrol ederim. Böylelikle sizin karşınızda utanç verici bir duruma düşmem.



Eşyalarımı sağa sola savururum. Hayatımda düzen tutturabilmek için kaosa ihtiyaç duyarım. Çünkü beynimin içinde de sürekli bir kaos vardır. Böyle olduğunda güvende hissederim ve her şeyi kontrol edebilirim.

Bir saniye önce çok mutluyken bir saniye sonra dünyanın en mutsuz insanıymış gibi davrandığımı görürseniz şaşırmayın. Anlamanızı da beklemiyorum. Ruh halim, anlık hislerimle aşırı şekilde değişir. Bazen o kadar duygusallaşırım ki mantıklı tek bir karar alamam.



Sürekli birileriyle ters düştüğüme tanık olabilirdi. Başkalarının haksız yere suçlanmasın asla göz yumamamamdan dolayıdır bu.

Her şeye burnumu sokarım. Can sıkıcı birisi olmak için kasten yapmam bunu. Birçok insanın sahip olduğu korku duygusu yoktur çünkü bende. İnsanları savunurken hiç düşünmeden olaya dahil olur ve öyle şeyler söylerim ki sonu hep kötü olur benim için.



Kendimi rezil etme konusunda çok başarılıyımdır. Yüksek sesle konuşmayı, zıplayarak koşmayı ve olur olmaz kahkaha atmayı ben tuhaf olarak görmem. Ancak siz görürsünüz. Aklıma ne gelirse yaparım. Nasıl hissediyorsam ona göre davranırım. Başkalarının hakkımda ne düşündüğünü düşünecek kadar vaktim olmaz genelde. Dikkatimi dağıtan çok şey vardır.

Anlatılanları sizler gibi kolayca anlayamam. Birisi bana aynı şeyi 10 kez yavaşça anlatır ve hiçbir şey anlamam. Sonra başka biri gelir ve hızlı bir şekilde bir kez anlatır ve anlarım. Benim için önemli olan ne söylediğiniz değil nasıl söylediğinizdir.

Dışarıdan geldiğimde anahtarlarımı kaybettiğimi düşünürüm. Sonra o yere geri dönüp anahtarlarımı ararım. Son olarak anahtarlar cebimden çıkar.

Ancak bunlara alışkınım artık. Konsantrem etraftaki ayrıntılarla o kadar dağılmıştır ki kendime odaklanamam.

DEHB hassas bir hastalıktır. Daha fazla biliriz. Daha fazla nefret ederiz. Daha yoğun yaşarız.

Ama bir de daha fazla severiz. Birini sevdik mi bunu gerçekten yaparız ve damarımızdaki son damlaya kadar severiz.

Eğer bizi anlayamıyorsanız, anlamaya da çalışmayın. Çünkü etrafımızdaki insanlar için sorun kaynağıyızdır. Bizim etrafımızdaki hep zarar görür. Sadece hassas değil aynı zamanda hiperaktifizdir de.



Aynı zamanda zeki ve yaratıcıyızdır. Farklı şekilde düşünürüz çünkü beynimizde bir şeyler eksiktir. Bununla yaşamak zorunda olduğumuzdan kendimize has davranışlarımız vardır.

İşte bu anlarda bize biraz toleranslı davranmanız gerekir. Kendimiz gibi davranabilmemiz için bize şans verin. Rahatsızlığımızdan dolayı sahip olduğumuz avantajları kullanmamıza izin verin. Sonunda anlayacaksınız. Bizi anladığınızda da bizimle çok gurur duyacaksınız.

 

6 Cevaplar

0 oy
(14,079 puan) tarafından

Çok uzan okumadım yalan yok ama kısaca ne anlatmaya çalışmışsın onu anlatsana :angel:

(74 puan) tarafından
Bence okumalisiniz cunku ben oglumda kendimi gordum ve okuldaki ogretmenleri olsun babasi olsun kimseye inandiramadim yillarca simdi ise teshis konuldu Eger cocuklarinizda icgudusel davranis goruyorsaniz ustune dusun derim
(74 puan) tarafından
#DEHB HASHAS BIR DURUNDUR ❤️
-Reklam-
0 oy
tarafından

Kısaca 


DEHB aşırı hareketlilik, dikkat sorunları ve istekleri erteleyememe (dürtüsellik) belirtileriyle giden bir psikiyatrik hastalıktır.

(74 puan) tarafından
Bu baya kisa olmus  beyindeki bir takim sinyallerimiz calismiyor bizim ve bizler ilk farkindalik yasayip doktora gittigimizde bipolar yada bordileyn saniliyoruz oysaki bircok rahatsizligin belirtilerini tasiriz
tarafından
Allah yardımcınız olsun
(74 puan) tarafından
Amin
0 oy
(52 puan) tarafından
Sonun akadar okuyamadim tek anladiğim fazla odaklanamam demişsin ama bacı masallah  buraya iyi odaklanip yazmişın valla
(74 puan) tarafından
Yok bu bi anda yazilmiyor
0 oy
(52 puan) tarafından
Simdi tekrar okuyunca anladim benimde oğlum öyle 
(74 puan) tarafından
Gercekten bunu dusunuyorsaniz lutfen destek alin cunku ileriki yaslarda kafasini rahatlatmak icin bircok dehb li alkol yada uyusturucu kullaniyor
(52 puan) tarafından
Zaten oglum eğitim aliyor
0 oy
(355 puan) tarafından


Birileri canımı acıttığında, dünyam kararır. Birileri bana kucağını açtığında ise, geçmişte ne yaptıklarına bakmadan onlara sıkıca sarılırım. Her şeyi üzerime alınırım. Sanki etrafımda olan her şey benimle alakalıymış gibi hissederim. Beynimdeki filtreleme fonksiyonu düzgün çalışmıyor. Aklımdan geçenleri direk olarak söylerim. Söylediklerimi kontrol edemediğimden başıma hep kötü şeyler gelir. İyi ile kötü düşünceyi birbirinden ayırıp ifade edemem.  


Bir saniye önce çok mutluyken bir saniye sonra dünyanın en mutsuz insanıymış gibi davrandığımı görürseniz şaşırmayın. Anlamanızı da beklemiyorum. Ruh halim, anlık hislerimle aşırı şekilde değişir. Bazen o kadar duygusallaşırım ki mantıklı tek bir karar alamam kız bu ben rabbim yardımcın olsun inşallah

0 oy
(1,370 puan) tarafından
Allah yardimcin olsun bi çok kişi sonuna kadar okumamiş ama ben okudum  ve kendimde gorduğum şey herseyi ustume aliniyorm yokda birileri  kendi aralarinda konuşursa sanki benden konusuyomus gibi hissediyorm ve  mutlu olduğum zaman 1 saniye sonra aklima  insanlarin bana yaptiklari aklima geliyir ve ağliyorm cok mutsuz oluyorm  bide başima gelicek olaylari onceden hissediyorm  coğu kişi inanmiyor bana ama Hissediyorm gerçekten..   herseyi fazla kafama takarm  kendi kendi dusunmekten başim ağriyor hep aksamlari bile dusunmekten uyayamiyorm  mutlu oldugum zamanlar bile  belkide bir hastalikdir ama belkide allahin yarattiği farkli kişilerz bu dunyada
(74 puan) tarafından
Bu sadece bir kismi bizler durtusel hareket ederiz yani once biseyi yapar yada soyler sonra ben ne yaptim neden soyledim diye dusunuruz ornegin otobuste bunaldim ve o An sarki soylemek isterim ve bunu yaparim banane insanlar ne dusunuyor nasil bakiyo o an onu dusunmem cunku dusunemem cok daginigimdir toplu duzenli seyler beni yorar esyalarimi bulamam allahtan esim bana cok destek oluyo cunku beraber cok egleniyoruz ve birbirimizi cok seviyoruz ❤️
(1,370 puan) tarafından
Eşinin senin yaninda olması çok güzel ve sevindim  allah hiç bozmasin Canim  keske seninle tanişabilseydim  kalbinde bence hiç kötülük olmayan birisisin ☺❣
(74 puan) tarafından
Cok tesekkur ederim  ❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️❤️

İlgili sorular

0 oy
2 cevap 89 göst.
27 Ocak 2022 Sağlık-Diyet-Spor kategorisinde Kuzucuklarin annesi (2,593 puan) tarafından soruldu
0 oy
22 cevap 962 göst.
15 Mayıs 2019 Aile kategorisinde misafir tarafından soruldu
0 oy
13 cevap 236 göst.
24 Kasım 2023 Diğer kategorisinde Ruken kara (260 puan) tarafından soruldu
0 oy
12 cevap 370 göst.
6 Şubat 2023 Diğer kategorisinde Mesude (2,537 puan) tarafından soruldu

379,359 soru

11,355,514 cevap

34,830 kullanıcı

...