0 oy
590 göst.
Diğer kategorisinde (14 puan) tarafından

Merhaba. Ben de bugün ulaştım bu bilgilere. Güvenilir bir site olduğunu düşündüğüm için linkini paylaşıyorum.  İyi geceler. https://www.islamiforumlar.net/konu/kotu-anlamli-ve-anlami-yanlis-bilinen-isimler-ecrin-aleyna-irem-efs.27304/

5 Cevaplar

0 oy
(148 puan) tarafından
Sagol cnm iyi yaptin bilmeden yaptigimiz cok hata var 
(14 puan) tarafından
Rica ederim :) Aynen öyle. Güzel İsim koymak önemli.
-Reklam-
0 oy
tarafından
İsra, ikra, ceylin hepsi gitmiş hiç böyle düşünmemiştim
(14 puan) tarafından
Kuranı Kerimde geçmesinden ziyade anlamı çok önemli. Kuranda geçip kötü manaya gelen ya da hiç bir manası olmayan (ek gibi) çok isim var maalesef.
0 oy
(638 puan) tarafından
İsim illa Kur an da geçmeli mi ya, çok takılıyorsunuz bence. İlla kuranda geçecek diye bi kaide yok yani. 
(332 puan) tarafından
İllaki kur anda geçicek diye birşey yok sadece anlamı olmalı hocaya sorduğumda bunu söylemişti bana
(638 puan) tarafından
Evet güzel bi anlam taşıması yeterli. Geçenlerde biri ilk şart peygamber isimleri sonra sahabe isimleri dedi, isim koyulurken ikisinden seçilecekmiş. Bi sürü tartıştık ama yok anlatamadık
0 oy
(1,310 puan) tarafından

Cook guzel bir paylasim olmus tsk ederim

(14 puan) tarafından
Rica ederim yardımcı olmuşsam ne mutlu bana :)
0 oy
(14 puan) tarafından

Konulacak İsmin Özellikleri:

 

Çocuğa konulacak ismin mutlaka Kur’an-ı Kerim’de bulunması gerekmez. Yüz binden fazla Eshab-ı kiramdan Hazret-i Zeyd hariç, hiçbirinin ismi Kur’an-ı Kerimde yoktur. Değişik isim olsun diye yahut en güzel isim olsun diye Kur’an-ı kerimde geçen her kelimeyi, çocuğa isim olarak koymak, çok yanlış olur.

Çünkü Kur’an-ı kerimde güzel isimlerin yanında kötü isimler de vardır. Şeytan, iblis, hannas da Kur’an’da geçer.Kâfirlerden Karun, Haman ve Ebu Leheb’in ismi de Kur’an’da vardır. Bunları koymak doğru değildir.

Kur'an-ı kerimde geçiyor diye yıldırım, şimşek, gelmek, gitmek gibi kelimelerin Arapçasını isim olarak koyanlar oluyor. Bu kelimelerden en meşhurlarından biriEsra’dır. Esra, gece yürümek manasına gelir. Ünzile, indirildi, indirilmiş demektir. Böyle isimleri koymak caiz ise de, daha anlamlı bir ismi tercih etmek elbette iyi olur.

Yüce Rabbimizin has isimleri olan Allah ve Rahman isimleri, kullara isim olarak verilmez. Sadece Abdullah ve Abdurrahman şeklinde verilir. Ancak sıfatları isim olarak verilebilir. Mesela; Kerim, Halim, Kadir, gibi kelimeleri insanlara isim olarak vermek caizdir. Ancak bu isimlerin başına bir (Abd) kelimesi ilave ederek söylemek ise daha güzeldir.

Taberi’nin belirttiğine, göre, Rabbimiz; insanlara “Allah, Rahman, Halık” gibi isimlerle isimlendirmelerini yasaklamıştır. Buna mukabil, “rahim, semi, basir, kerim” gibi isimlerle isimlendirilmelerine cevaz vermiştir. (Taberi, 1/132)

Buna göre, genel ilke olarak denilebilir ki, Allah’a mahsus bir vasfı ifade eden isim ve sıfatlarla isimlenmek caiz değildir. Örneğin: “Halık, Samed, Bâki, Ebedî, Ezelî, Sermedi, Rezzak, Mütekebbir, Evvel, Âhir, Zahir, Batın, Allamu’l-ğuyub” gibi isim ve sıfatları kullanmak doğru değildir.

Bereket ve Felah gibi isimler koymak da uygun değildir. Çünkü bereket ile felahtan sorulsa, yoktur diye cevap vermek gerekir. Bu da uygun olmaz.

Mânâsında zarar ve uğursuzluk olan isimler de koymamalıdır.

İlgili sorular

0 oy
28 cevap 1,034 göst.
27 Ekim 2020 Diğer kategorisinde Kukuli (14,016 puan) tarafından soruldu
0 oy
20 cevap 230 göst.
6 Mayıs 2024 Sağlık-Diyet-Spor kategorisinde PrensAnnesi6 (186 puan) tarafından soruldu
0 oy
6 cevap 123 göst.
0 oy
0 cevap 39 göst.
17 Nisan 2024 Güzellik-Bakım kategorisinde Melek06 (746 puan) tarafından soruldu

383,686 soru

11,480,633 cevap

35,105 kullanıcı

...