0 oy
138 göst.
Aile kategorisinde (1,076 puan) tarafından

Gaz yapmayan yiyecekler hepimizin takibinde olduğu bir konudur. Genel olarak, belirli türlerde karbonhidratlar, çözünür lif içeren yiyecekler gazlıdır ve daha fazla şişkinlik yaratır. Bunlar ince bağırsakta tam olarak emilmeyen maddelerdir, bu nedenle bağırsak bakterileriyle karıştıkları kalın bağırsakta son bulurlar. Sonuç, gaz olarak bildiğimiz süreç başlar. Gaz yapmayan yiyecekler ise bağırsak bakterileri tarafından parçalanmaz.


Gaz yapmayan yiyecekler nelerdir?


Hem gazlı hem de gazsız yiyecekleri içeren dengeli bir beslenme sürdürmek önemlidir. Meyve ve sebzeler sağlıklı bir diyetin parçasıdır, ancak lahana, karnabahar ve brokoli gibi turpgillerden sebzeler gazlı olabilir. 

Aşağıdaki gazlı olmayan yiyecek listesi, ihtiyaç duyduğunuzda şişkinliği kontrol altında tutmanıza yardımcı olabilir. En önemli gaz yapmayan yiyecekleri, pazarınızda veya marketinizde bulamama konusunda endişelenmenize gerek yoktur.


1. Nane

Nane ve adaçayı otları, irritabl bağırsak sendromu gibi sindirim bozukluklarının belirtilerini hafifletmeye yardımcı olmak için yıllarca kullanılmıştır. Doğal gaz gidericidir, yani şişkinliğe neden olan mide gazını hafifletmeye yardımcı olurlar ve ayrıca ilişkili krampları da hafifletebilirler. Karın şişkinliğini azaltmak için nane veya adaçayı çayı içmeyi deneyin.


2. Maydanoz

Maydanoz, sağlıklı kan pıhtısı oluşumunda ve kemik yoğunluğunun korunmasında önemli bir rol oynayan ve doğal bir bağışıklık güçlendirici olan C vitamini bakımından zengin, yağda çözünen bir vitamin olan K vitamini ile yüklüdür. Maydanozun ayrıca gaz ve karın kramplarına yardımcı olabilecek gaz giderici özellikleri vardır.


3. Zencefil

Taze zencefil, sindirime yardımcı olan, sindirim sistemini rahatlatan ve sıkışmış mide gazını rahatlatan doğal anti-enflamatuar özelliklere sahip gaz yapmayan yiyeceklerdendir. Zencefildeki Gingerol bileşikleri ayrıca adet kramplarından ve buna bağlı şişkinlikten kaynaklanan ağrıyı hafifletmeye yardımcı olur.


4. Yoğurt

Sık sık şişkinlik, ağrı ve hazımsızlık, bağırsak mikrobiyotamızın dengesiz olduğunun ortak işaretleridir. Yoğurda canlı bakteri bakımından zengin yiyecekler dahil etmek, bağırsaktaki zararlı bakterileri önlemeye, bağışıklık sisteminize yardımcı olmaya ve rahatsız edici semptomları hafifletmeye yardımcı olabilir. Faydaları elde etmek için canlı bakteri eklenmiş şekersiz yoğurdu tercih edin.


5. Rezene tohumu

Rezene tohumları, sindirim ve gaz giderici (şişkinlik önleyici) özelliklerinden sorumlu olan bitkisel yağ içerir. Rezene tohumlarını yemekle birlikte veya yemekten sonra tüketmek, sindirim sistemi kaslarının gevşemesine yardımcı olarak gazı ve şişkinliği azaltmaya yardımcı olabilir.


6. Salatalık

Salatalık hem kilojul hem de yağ bakımından son derece düşük olduğu için diyet yapanların en çok tercih ettiği gaz yapmayan yiyecekler arasındadır. Salatalık da doğal bir idrar söktürücü olarak bilinmektedir, potansiyel olarak su tutmayı giderir ve şişkinliği hafifletir. Bu muhtemelen aşırı yüksek (yaklaşık % 95) su içeriğinden kaynaklanmaktadır.


7. Papaya

Papaya, tropikal ülkelerde yıllardır sindirim semptomlarını hafifletmek için popüler bir doğal çare olmuştur. Bilimsel çalışmalardan elde edilen kanıtlar, papaya yemenin kabızlığı, mide ekşimesini ve şişkinlik gibi bağırsak sendromu belirtilerini hafifletmeye yardımcı olabileceğini gösteren bulgularla bunu desteklemektedir.


8. Kuşkonmaz

Taze kuşkonmaz düşük kilojoule ve iyi bir prebiyotik lif kaynağıdır. Prebiyotikler açısından zengin bir diyet yemek, iyi bakterilerin türünü etkilemeye ve büyümesine yardımcı olur, bu nedenle bağırsak sağlığı ve bağırsak semptomlarını hafifletmek için faydalıdır. Kuşkonmaz ayrıca doğal idrar söktürücü özellikler içerir, bu nedenle aşırı sıvı tutulmasına ve buna bağlı şişkinliğe yardımcı olabilir.


9. Karpuz

Doğal şeker bakımından yüksek olmasına rağmen, karpuzun yüksek su ve potasyum içeriği, elektrolit seviyelerini dengelemeye, su tutmayı azaltmaya ve dolayısıyla rahatsız edici karın şişkinliğini azaltmaya yardımcı olur. Daha önemlisi, kalori ve yağ açısından son derece düşük olduğundan, mükemmel bir atıştırmalıktır.


10. Muz

Muz, vücuttaki sıvı ve elektrolit dengesinin korunmasına yardımcı olduğu ve sodyum kaynaklı şişkinliği azalttığı bilinen mükemmel bir mineral potasyum kaynağıdır. Ayrıca, kabızlığı ve buna bağlı şişkinliği hafifletmeye yardımcı olabilecek çözünür lif bakımından da yüksektirler.


Yukarıda saydığımız gaz yapmayan yiyecekler haricinde onlarca besin bulunmaktadır. Bu yazımızda daha kolay ulaşabileceğiniz olanları seçtik. Papaya diğerlerine göre zor temin edilse de artık marketlerde yerini almaya başladı. Hem kendi hem de bebeğinizin sağlığı için gaz yapmayan yiyecekleri tercih etmelisiniz.



image


2 Cevaplar

0 oy
(1,690 puan) tarafından
Ay ben de yiyecekleri yazmak için girdim bir baktım ki ne var ne yok yazıyor :) :) :) 
-Reklam-
0 oy
tarafından
Ekledim favorilere bu postu :)

İlgili sorular

0 oy
3 cevap 181 göst.
15 Mart 2021 Yemek-Tarifler kategorisinde Nece34 (233 puan) tarafından soruldu
0 oy
15 cevap 227 göst.
12 Ocak 2022 Sağlık-Diyet-Spor kategorisinde Docentpapagan (488 puan) tarafından soruldu
0 oy
2 cevap 142 göst.
11 Temmuz 2021 Diğer kategorisinde misafir tarafından soruldu
0 oy
7 cevap 92 göst.
16 Eylül 2022 Diğer kategorisinde Hafsaa (792 puan) tarafından soruldu

382,980 soru

11,464,096 cevap

35,058 kullanıcı

...