0 oy
289 göst.
Diğer kategorisinde (216 puan) tarafından

Çocuk Gelişimi uzmanı olduğu söyleyen bir hanım ;bebeklerle onlar gibi konuşmayın ve anlamsizca konuşmalarına cevap vermeyin konuşması gecikir dedi. ..

Sizin bu konuyla ilgili bilginiz varmı Dr vs soran yada int bir yazı gören yada kitap ta okuyan varsa burda paylasabilirmi? doğrusu nedir ?emin olmak istiyorum ve bilmeyen annelerle paylaşmak. ..

10 Cevaplar

0 oy
tarafından
Bi bilgim yok ama bende çoğu yerden duymuştum bebeklerle kendi konuştukları gibi konuşmamak lazımmış sanırım bu doğru bı tespit çünkü eşimin kuzeninin çocuğuna hep böyle karşılık verdiler çocuk 4 yaşında halen konuşmuyor 
-Reklam-
0 oy
(3,276 puan) tarafından
Ben hiç bir öyle şeye rast gelmedim aslında çocuk gibi konuşmak değil normal şekilde konuşmak gerekir ki çocuk onu öyle algılasın bebeğimiz ses çıkardığında sende o tarz şekilde karşılık vermelisin ki çocuğun konuşma becerisi gelişsin ben hiç öyle bir şekilde duymadım da görmedim de bana çok saçma geldi böyle bir mantık benim kızım 1 yaşına gircek ben bu okuduğum şekilde yaptım cümleler kuruyor mama ver hadi gel hadi git anne mama ver diyor bilinçli bir şekilde yani zaten anne baba dede abla abi amca falanda diyor çocukla ne kadar çok konusursak o kadar iyi ha tabi her çocuk için geçerli değil bazıları öyle olmuyor 
(85 puan) tarafından
Yanlış anlamışsınız sanırım :)
Çocuğun konuştuğu şekilde derken , mesela su ya bum diyor çocuk. Dili dönmediği için. Eğer anne ,babası suya bebek sırf bum dedi diye her defasında onlar da bum derse çocuğun dil gelişimi sekteye uğrar.  Anne babası doğru olan telaffuz üzerinde durmalı. Konu bu aslında. Yanlış telaffuz üzerine söylenmiş bir söz uzmanın dediği.
0 oy
(196 puan) tarafından
Canım çok doğru çocuklarda dil gelişimi dersini gormus biri olarak söylüyorum. Anlamsız konuşmayı bırakın bebekce konuşmak misal arabayla Ayaba kıza kìş demek bile kelimeyi yanlış ogrenmerine sebep oluyor.
0 oy
tarafından
Merhaba evet bebeklerle bebek gibi konuşmamak gerekir onların dediklerini düzelterek söylememiz lazim çünkü ağız hareketlerimizi takip ederler. Biz ne kadar düzgün konuşursak onlar o kadar doğru kullanır kelimeleri, cevap vermemek değil de düzeltip cevap vermek gerekir. Bebek gibi konuşursak kelimenin doğru söylenişi öyle zannederler ve öyle kalır.
0 oy
tarafından

ÇOCUKLARDA DİL GELİŞİMİ

Bir yanda çocuğunun konuşmamasından yakınan aileler, bir yanda kelime sayısının yaşına uygun olup olmadığını merak edenler, diğer yanda ise birden fazla dili bebeklikten nasıl öğretebileceklerini düşünenler. Kısacası çocuklarımızın dil gelişimi, merak ettiğimiz önemli konulardandır.

Bebeğimizin ilk kelimesi hepimizin anılarında yer alır. İlk kelimeleri genellikle anne, babadır. Onları ne zaman söylemesi gerekir; kaç aylıkken kaç kelimesi olmalı, önemlidir.

Bebekler, bir sorun yoksa doğarken konuşma ve dil yeteneği ile doğarlar. Kendi dili kullanamasa da bebeklerin dil öğrenimi doğumla başlar. Sesleri duyarlar. Kendileri ise isteklerini çeşitli sesler çıkararak bildirirler. Altıncı aydan sonra ba-ba-ba gibi hecelemeler olur. Bebeklerin doğuştan getirdikleri bu yeteneklerini kullanmalarını ve geliştirmelerini etkileyen çeşitli faktörler vardır. Bunlar; biyolojik, gelişimsel ve psikososyal olarak ayrıştırılabilir. Duyma sorunu, görme sorunu ve yarık damak-dudak benzeri sorunları olan çocukların konuşmalarında da sorun çıkar. Ayrıca zihinsel gerilik, serebral palsi, otizm, yaygın gelişimsel bozukluk gibi durumlar dil gelişiminde sorunlara neden olurlar.

Dil gelişimini etkileyen en önemli faktörlerin başında, sosyal çevresi gelir. Bebekler doğumdan başlayarak çevrelerinin onlarla kurduğu sözel iletişim sayesinde ana dillerini öğrenirler. Bu nedenle doğduğu andan başlayarak bebekle konuşmak çok önemlidir. Bebeğe bakım veren kişilerin bebekle kurdukları sözel uyaranlar arttıkça, bebeğin dil gelişimi zenginleşmektedir. Bu nedenle kendisiyle az konuşulan, bakım sağlayan kişinin, annenin az sözel iletişim kurduğu çocuklarda dil gelişimi gecikmektedir. Benzer şekilde çocuk yuvalarında büyüyen bebeklerin dil gelişimi geri kalır. Bunun nedeni sadece uyaran azlığıdır. Bakım verenlerin az konuştuğu, bebekle sözel ilişkinin az olduğu durumlara televizyon eklenebilir. Kendileri konuşmasa da televizyonun çocuğun dil gelişimini sağlayacağını düşünen aileler sorun yaşamaktadır. Ama bebekle birlikte izler ve onunla izlenenleri sözel olarak paylaşır, konuşurlarsa sorun çıkmaz.

Ev içinde ve çevresinde kurduğu sözel iletişim, çocuğun konuşma gelişimi yanı sıra sağlıklı dil öğrenimi için de önemlidir. Birçok erişkin, çocuklarla konuşurken “bebeksi” konuşmaya çalışırlar. Oysa bebeğin öğrenmesi gereken normal konuşma dilidir. Bu nedenle çocuklarla konuşurken kelimeleri düzgün söylemek önemlidir. Çünkü bu konuşmalar bebeğin dil gelişimini belirlemektedir. Yine çocukla sözel iletişimin kısıtlı kelimelerle ve erişkine söylendiği biçimden farlı kurulması, dil gelişimini olumsuz etkilemektedir. Oyun oynamak ve oyun oynarken çocukla konuşmak, dikkatini yöneltmesi için yönergeler vermek dil gelişimine katkıda bulunur. Toplumda genel bilgi olarak bilinen kız çocuklarının daha erken konuşmaları ve dil gelişimlerinin daha hızlı olduğu doğrudur. Ancak bu, geç yaşlara değin erkek çocuklarının konuşmamasını normal karşılamaya ve erkek çocuklarda olan sorunların geç saptanmasına neden olabilmektedir. Birbirleriyle daha sıkı ilişkisi olan ikizlerin, erişkinlerle sözel iletişiminin daha az olması nedeniyle konuşmaya daha geç başlayabildikleri bilinmektedir.

Okul öncesi eğitim, kreş ortamında yaşıtlarıyla olma dil gelişimini olumlu etkiler. Dil gelişiminin iyi olması, okul döneminde çocuğun başarısını arttıran olumlu etkenlerden biridir.

tarafından
Canım evde değilim. O yüzden internette okudugum  bengi semercinin yazısı attim.çocuk gelişim kitaplarında dil ve konuşma da hep geçiyor. Çocukla diyolag halinde olur bebeksi ve çocuksu konuşmayın tane tane konuşun diye
0 oy
(136 puan) tarafından
Bende çocuk gelişimi okudum bizim öğretmenimizde demişti mesela r leri y diyo diye sizde öyle demeyin doğrusunu söyleyin derdi konuşmasını etkiliyomus
0 oy
(285 puan) tarafından
Bebekce konuşmak doğru değil diyiliyor evet ama.cevap vermeyin demek yanlış bana göre. Doğru şekilde düzelterek cevap vermek gerekiyor. Çocuklara herşeyi anlıyor gibi konuşulmalı. Tata gidelim değil mesela, nereye gidiliyorsa o söylenmeli . Mama değil ne yiyorsa o söylenmeli gibi.. anlamsızca bişey söylediğinde de gene net konuşarak cevap verilmeli diye düşünüyorum. Arada coşkulu seslerle ve kelimelerle konuşmak gerekiyor hem dikkatlerini çekmek hem dahil etmek için 
0 oy
(216 puan) tarafından

Hepinize teşekkür ederim <3

0 oy
(25,224 puan) tarafından
Evet doğru cocuga hadi mamanı ye denmez yemek zamanı denir, atta gidelim denmez gezmeye gidelim denir. Buu iç denmez su içermisin denir. Day day yürü denmez hadi bakalım yürüyelim denir. Bunun gibi birçok şey.. 
(216 puan) tarafından
O tamam da .uzun uzun bizim gibi konuşmaya çalışıyor ya bekler sessiz harfleri sesli harfleri birleştirme ye çalışıp bize bişey der gibi onlara almış gibi cevap mi vermeliyiz? Bu aralar çok şey okudum doğrusunu bile unuttum; )))
(25,224 puan) tarafından
Hayır tabiki cocuga cevap verirken doğruyu konuşmalıyız ki oda bizden öğrensin
(216 puan) tarafından
Bir nesnenin ismini söylemiyor ama durdukyere ses çıkarıyor buna aynı şekilde karşılık vermek gerekirmis bak linki atıyorum cnm https://m.youtube.com/watch?v=rFlt8jYEqOM
(25,224 puan) tarafından
Ses çıkarmak ayrı ismini söylemek ayrı şeyler
(216 puan) tarafından
İşte ben de ses çıkardiginda diyorum isim söylerken tabi doğrusunu söyleyerek demek laizm
0 oy
(85 puan) tarafından
Çok doğru bir cümle.  Bebek gibi konuşmak dil gelişimini sekteye uğratır. Mümkün olduğunca kelşmeleri doğru şekilde telaffuz etmek gerekir ki bebeğimiz bizi taklit ediyor. Bu arada sınıf öğretmeniyim ve pedagoji eğitimi aldım. 
(216 puan) tarafından
Peki cnm https://m.youtube.com/watch?v=rFlt8jYEqOM bu linkte ki bayan çıkardığı seslere aynı şekilde cevap verin iletişim açısından önemli diyor .bu konuda ne diyorsun 1.30.saniyede basliyor
(85 puan) tarafından
Videoyu şimdi izleyemiyorum ama gelişimde genel kaideler vardır. Kişiye ,duruma göre değişmez.
Dil gelişimi için özellikle kelimelerin doğru telaffuz u üzerinde durulur.
Bebeğin çıkardığı seslerden kasıt , o şirin anlarında mutluluk içeren seslerse aynı şekilde karşılık vermek bir nevi iletişimdir ve bebeğin kendi dilini anladığınız mesajını verirsiniz. Ama eğer bir eşyayı gösterip kendince bir isim vermişse , o zaman muhakkak doğru telaffuz üzerinde durulmalı.
(216 puan) tarafından
Tmm ben o iletişimden bahsediyordum bir eşya nin isminden değil demekki aynı şekilde cevap vererek iletişim açısından iyi diyorsunuz teskkur ederim
(85 puan) tarafından
aynen öyle.
Bende oğlumla bu tarz iletişim kurdum ilk zamanlar ve o gülücükleri ömre bedeldi :)

İlgili sorular

0 oy
9 cevap 562 göst.
0 oy
12 cevap 320 göst.
26 Haziran 2021 Aile kategorisinde Emine314 (225 puan) tarafından soruldu
0 oy
40 cevap 591 göst.
29 Nisan 2024 Diğer kategorisinde Esmosum (7,774 puan) tarafından soruldu
0 oy
1 cevap 62 göst.
20 Nisan 2024 Diğer kategorisinde Kelebekkm34 (1,104 puan) tarafından soruldu

381,410 soru

11,418,545 cevap

34,975 kullanıcı

...