+1 oy
1,146 göst.
Diğer kategorisinde tarafından
Soeumbaslikta

20 Cevaplar

+3 oy
(7,412 puan) tarafından
Olmesi ecel ama intihar etmek olum sekline karar vermek diyelim. Yani soyle deyim. Kendini asmasa baska bi vesileyle yine o saniye olecek ama intihari tercih etmis oluyor maalesef. Rabbim sasirtmasin.
tarafından
Peki bir insanin psikolojisi bozuk oluyor mesela oyle intihar ediyor.  Bu cehennemlikmi sayiliyor
(7,412 puan) tarafından
Orasini Rabbim bilir canim. Intihar iman zayifligindan olur ve azabı cok büyüktür  Rabbim korusun.
tarafından
Evet simdi okudum hepsini
tarafından
Nihanim artı koyamıyorum koydum say :)
Ek olarak kader ve irade arasında ki ince çizgiyi anlatmak için biri bana şu şekilde örnek vermişti ...
Kaderinde adam oldurmek var ise tercihine göre basit örneği ile savaşta çatışmada vatan namus korumak için birini öldürmeyi tercih edebilirsin ya da şahsi meselen için cinayet işleyebilirsin  ... O gün ölecektir ya kaza ile ya intihar ile .
(7,412 puan) tarafından
Tesekkr ederim canim benim.:)) 100 olmana az kalmis zaten.
Aynen ornek veren kisi guzel ornek vermis canim. Rabbim korusun nefsimize uydurmasın.  
Kiz alakasiz olacakda yorumlarina arti vereyim 100 e ulas icimden geldi. Gerçi simdi 5 tane verebilirim 1 saat gecmesi lazim ozamanada sen 5 yorum yap olduda bitti☺☺
-Reklam-
+2 oy
(133 puan) tarafından
Tercihtir.  Ecel değil 
tarafından
Tesekkueler
0 oy
(15,812 puan) tarafından
Bunu bilemeyiz kader önceden yazılır yaşarsın derler ama intiharın da gunahi çok derler 
(15,812 puan) tarafından
Tabi ki de yanlış sonuçta herşeyi de kadere baglamamak lazım kendi irademiz ile yaptığımız çok şey var
(2,981 puan) tarafından
Yanlis tabi canim ne demisler sen tedbirini al takdiri Allaha bırak diye. Allah gostermesin yarin bi gun virusten ölsek Allah demicek mi sana akil verdim kendini niye korumadin diye
tarafından
Ecel saati asla değişmez yani virüs kaptığında ecelin geldiyse ölürsun Allah  bunun neresinde hesap soracak diye sorarsak. Beden bize emanet onu koruyup kollamak tedbir alıp bedene zarar vermemek gerekir ne saç bizim ne kol hepsinin hesabını soracak bu eli nerde kullandın diyecek hayır işinde mi şer işinde mi ... Maskeyi takmadın ciğeri bitirdin ecel vaktine kadar kalitesiz bir hayat yaşayacak belki ömrünün sonuna dek ilaç kullanacak  beden bizimmis gibi zulmedemeyiz
tarafından
Cok tesekkurler yazdiklarin iciiiiin  hic bilmiyorum boyle seyler
tarafından
Rica ederim bilmemek ayıp değil :)
0 oy
(7,118 puan) tarafından
Ecel gelmiştir ama tercihi o olacaktır. 
tarafından
Nasil yabii
(7,118 puan) tarafından
Söyle söyleyeyim canım. Intihar etmek kısının kendi secimi, ecel o saniye gelecekti zaten. Intihar olmasa başka sebepten. Allah bizlere bazı durumlar da seçme sansi verir. Secim bize aittir. O kişi böyle bir  ölüm şekli seçti. Bunu kendi istediği için yaptı. Allah kaderine yazdığı için değil. Allah geçmişte bu kişinin bunu yapacağını zaten biliyordu. Umarım karışık olmamıştır.
tarafından
Bunu yapicagini biliyordu ve secenek sundu anladim evet cok garip
0 oy
tarafından

Hayirrr Allahin verdigi cani bitek Allah alabilir gunahi cok buyuk:ermm:

tarafından
Evet oyle
0 oy
(119,699 puan) tarafından
Normal insan asmaz kendini problemlidir ama gunah tabi hayirdir laa
tarafından
Merak ettim
0 oy
tarafından
Ekmegi bitmistir ama ecelinin kendi elinden olmasi kendi iradesindendir
tarafından
Zaten olicek yani dimi
tarafından
Asmasa bile olecekti ama kendini oldurerek cok buyuk gunaha girdi
0 oy
tarafından
O zaman dama cikio atlayalim ecelim buymuş diyelim.;// 

Ecel değildi cnm intiharın hiçbiri. Allah iki yol verir doğru yanlış seçim yapmak bize kalır. O yüzden derler insan kendi kaderini kendi çizer diye.
tarafından
Dohru evet
0 oy
(3,617 puan) tarafından
Tercih ecel degil
tarafından
Evet oyle
0 oy
(782 puan) tarafından
Bence degildir tamam kimse eceli gelmeden ölmez ama intihar insanin canina kiymasi başka bisey ve buyüzden Allah ın yazdigi eceli beklemeden ölümü seçtigi icin Allah a şart koşmuş gibi oluyo ve bu yüzden intihar edenler cennetten mahrum kalacaklar
tarafından
Bizim bir akrabamiz gecen sene kendini asti. Kadinin psikolojisi bozuktu kizlari bile kuraninda hic aglamadi hep gulduler yapayalniz bir kadindi
0 oy
(2,548 puan) tarafından
Öleceğin yer ve zaman bellidir.  Ama o yola nasıl ve nerden gitmen gerektiğin senin tercihindir . Yani intihar asla ecel değil bir seçimdir. 
tarafından
Anladim  bilmiyordum
0 oy
(27,521 puan) tarafından

Her ölüm eceldir.

Fakat sebepleri farklıdır. 


tarafından
Anladim evet
0 oy
tarafından
Allah taksilatini affetsin kiyamete kadar ayni sekilde asılıp asılıp dirilecek... 
tarafından
Gercekdenmi
(247 puan) tarafından
Bu söylediğinizi destekleyen bi kaynak var mı?
tarafından
Hadisler var araştırabilirsin
(247 puan) tarafından
Kaynak söyler misiniz okumak istiyorum.
tarafından
Evet oyleymis bende okudum simdi
tarafından
Bazen bunalıp düşünüyor insan ama rabbim şaşırtmasın kimseyi insanız
0 oy
(4,889 puan) tarafından

Vicdanen her insan, yaptıklarından sorumlu olduğunu ve rüzgarın önünde bir yaprak gibi iradesiz olmadığını kabul etmeli

tarafından
Sorumluyuz yani
(4,889 puan) tarafından
Evet birkaç örnek atacağım şimdi
0 oy
(4,889 puan) tarafından

Allah’ın, olmuş olacak her şeyi bilmesi" demektir. Dikkat edersek insan iradesini yok saymıyor. Bilmek ayrı yapmak ayrıdır. Bilen Allah’tır, yapan kuldur. Bu konuya bir misal verelim:

Peygamberimiz (asm) İstanbul'un fethini ve komutanını yüz yıllar önce müjdelemiş ve haber vermiştir. Zamanı gelince de dediği gibi çıkmış. Şimdi, İstanbul Peygamberimiz (asm) dediği için mi fethedildi, yoksa fethedileceğini bildiği için mi söyledi. O zaman Sultan Fatih yatsaydı, çalışmasaydı, ordular hazırlatıp savaşmasaydı yine olacak mıydı? Demek ki Allah Fatih'in çalışıp İstanbul’u fethedeceğini biliyordu ve bunu elçisi Hz. Peygamber (asm)'e bildirdi.

Buradaki ince nokta: Allah bildiği için yapmıyoruz; biz yapacağımız için Allah biliyor. Zaten Allah’ın geleceği bilmemesi düşünülemez. Bilmese veya bilemese yaratıcı olamaz.

Buna bir örnek verelim; Allah dostu evliyadan bir öğretmen düşünelim. Öğrencilerinden birisine “Yarın seni şu kitaptan imtihan edeceğim.” diyor. Fakat öğretmen Allah’ın izniyle onun filim, maç, oyun, eğlence, derken sabah okula çalışmadan geleceğini bilerek, akşamdan karnesine “0” yazıyor. Ertesi sabah öğrenci sorulan sorulara cevap veremiyor ve sıfırı hak ettiğini bildiği anda, öğretmen cebinden not defterini çıkarıp “Senin çalışmayıp sıfır alacağını bildiğim için önceden deftere sıfır yazmıştım.” diyor. Buna karşı öğrenci “Hocam sen sıfır yazdığın için ben sıfır aldım. Yoksa geçer puan yazsaydın geçerdim.” diyebilir mi?

Demek ki Allah yazdığı için biz yapmıyoruz, bizim yapacağımız şeyleri bilerek Allah yazıyor. İşte buna kader diyoruz.

tarafından
Sen boyle diyince bile agladim.
Cok haklisin evet amin insallah
(4,889 puan) tarafından
Güzel bi kalbin var. Allah yardımcın olsun canm
(4,889 puan) tarafından
Geçen sene görümcemin eşi intihar etti. Insan ister istemez etkisinde kalıyor akla herşey geliyor
tarafından
Cok tesekkur ederim. Bizimde oyle yakij bir akrabamiz merak ettim cok iyi bir insandi kalabaligin icinde yapayaldinizdi. Fasulyelerini falan haslamis koymus tezgahin ustune. Gayet normal bir sekilde sonrasi malum.
(4,889 puan) tarafından
O esnada sinir  krizi yada cinnet geçirmiş iseler akıl o an devre dışı olduğundan mesul bile olmayabilirler o yüzden asla yadirgamamamiz hüküm vermememiz lazım. Doğruyu Allah bilir
0 oy
(4,889 puan) tarafından

İkinci kısım kader ise, irademize bağlıdır. Biz neye karar vereceksek ve ne yapacaksak, Allah ezeli ilmiyle bilmiş, öyle takdir etmiştir.

Kalbimiz çarpıyor, kanımız temizleniyor, hücrelerimiz büyüyor, çoğalıyor, ölüyor. Vücudumuzda, bizim bilmediğimiz birçok işler yapılıyor. Bunların hiçbirini yapan biz değiliz. Uyuduğumuz zaman bile bu tür faaliyetler devam ediyor.

Ama şunu da çok iyi biliyoruz ki, kendi isteğimizle yaptığımız işler de var. Yemek, içmek, konuşmak, yürümek gibi fiillerde karar veren biziz. Zayıf da olsa bir irademiz, az da olsa bir ilmimiz, cılız da olsa bir gücümüz var.

Yol kavşağında, hangi yoldan gideceğimize kendimiz karar veriyoruz. Hayat ise, yol kavşaklarıyla dolu.

Şu halde, bilerek tercih ettiğimiz, hiçbir zorlamaya maruz kalmaksızın karar verip işlediğimiz bir suçu kendimizden başka kime yükleyebiliriz?

tarafından
Cok guzel yazanlar
0 oy
(1,714 puan) tarafından
Aynı seyi bende soruyorum. Bazen düşünüp duruyorum. Mesela deniz gezmiş Hüseyin İnan yusuf aslan bunlarda idam edildi. Ecelleri baskasının elinden verilmiş oldu. Ve ölecegi gün saat belliydi. İrde deniz gezmiş in boyu cok uzun oldugu için dakikalarca ipte asılı kalmıs. Şimdi bu ecel mi bilen varsa yazabilir mi
(4,889 puan) tarafından
Evet canm. Rica ederim ne demek
(1,714 puan) tarafından
Ben ankarada Ulucanlar ceza evine gittim. Orayı müze haline getirmişler. O kadar cok etkilendim ki. O idam sehbasını falan görünce. Esime dedim şimdi bu ecel mi yoksa ölümüne sebebiyet mi die. Onların dünyada yiyecek içeçek leri o kadarmıs ecelleri de oradanmıs diyor.
(4,889 puan) tarafından
Evet canım doğru. Nerelisin sen
(1,714 puan) tarafından
Zonguldak ama ankarada oturuyorum
(4,889 puan) tarafından
Anladım canm
0 oy
(501 puan) tarafından
Intiharin affı olmaz.. diğer dünyada ayrıca tercih 
tarafından
Tesekkurler.
0 oy
(9,626 puan) tarafından

Hz. Azrâil (AS) Cenâb-ı Hakk’a demiş ki: “Ruhların kabzedilmesi vazifesinde Senin kulların benden yakınacak ve bana küsecekler.” Cenâb-ı Hak hikmet lisanıyla ona şöyle cevap vermiş: “Yakınmaların onlara yönelik olması ve sana küsmemeleri için seninle kullarımın arasında musibetler, hastalıklar perdesini bırakacağım.” Ölüm gibi zahiren dehşetli bir olayda, Azrail bir perde olduğu gibi, hastalık ve musibetler de Azrail ile ölüm arasında bir perde olmaktadır. Çok üzücü bir vefat sonrası şok yaşayan bir kişi, tüm kızgınlığını ölüme sebep olan musibete yöneltmekte, ölümü yaratan Allah’a haksız biçimde itiraz etmekten uzak kalarak, isyan tuzağına düşmemektedir.



Yani aslında o dakika o saatte eceli gelmiştir fakat intihar ölümü için bi sebeptir..eğer intihar etmeseydi belki kaza yapardı veya başına bise düşerdi kalp krizi falan geçirirdi yine de saati gelince ölürdü..bizler daha ana rahmine düşmeden herşeyimiz belli ölüm tarihimiz bile Allah ölümün bile hayırlısını versin kimseye muhtaç etmeden ele avuca düşürmeden temiz bi ölüm nasip etsin inşallah 

tarafından
Cok teşekkürler yazdıkların icin
(9,626 puan) tarafından
Ne demek canım benim Allah herkese hayırlı doğum hayırlı ömür hayırlı ölümler nasip etsin inşallah

İlgili sorular

0 oy
3 cevap 193 göst.
0 oy
3 cevap 116 göst.
3 Aralık 2023 Diğer kategorisinde Eymen kuşum (6,832 puan) tarafından soruldu
0 oy
3 cevap 137 göst.
10 Mart 2023 Diğer kategorisinde Miniminnaķ (2,954 puan) tarafından soruldu
0 oy
4 cevap 189 göst.
21 Ocak 2023 Diğer kategorisinde misafir tarafından soruldu

382,370 soru

11,448,011 cevap

35,021 kullanıcı

...