0 oy
2,390 göst.
Diğer kategorisinde (278 puan) tarafından
Arkadaslar ben cok farkli soruyla.geldm belgi aranizda bilgili olan vardir biz evlendikten sonra hoca nikah kiymaya geldi imam nikahini orda bi para gecti esim bana vercekmis ama nezaman vercek bilmiyorum hatirlamiyorum aradan 11 ay gecmis paranin derdinde deglm ama benm annem kocana soyle o parayi sana vermesi lazm o senin hakkin diyo suan 40 gunluk oglumuz var bu para ne parasiydi ve nezaman verilyodu bilen hatirlayan harmi acaba bilgilendirirseniz sevinirim anneme yanlis hilgi vermim cunku devamli soruo duryo o para noldu versin sana diye 

51 Cevaplar

0 oy
(1,028 puan) tarafından


MEHİR NEDİR? MEHİR NEDEN VERİLİR?

Mehir nedir? Mehir neden ve ne zaman verilir? Mehirin önemi nedir? Erkeğin evlenirken karısına verdiği veya vermeyi taahhüt ettiği para veya sair bir mala mehir denmektedir.

Kur’ân-ı Kerîm’de evlenen erkeğin karısına vermek zorunda olduğu mehirle ilgili olarak müteaddit âyetler vardır. (en-Nisâ 4/4, 24) Birçok toplumda evlenme esnasında eşlerden birinin diğerine veya diğerinin ailesine para ya da sair bir mal verme geleneği vardır. Hıristiyanlardaki drahomada olduğu gibi zaman zaman aksi örnekleri görülmekte ise de umumiyetle kadın değil, erkek tarafı evleneceği kızın ailesine bazı hediyeler vermekte ve ödemelerde bulunmaktadır.

Eski Türkler’de de bu anlamda olmak üzere kalın uygulaması vardır. Kalın evlenecek erkeğin müstakbel karısının ailesine yaptığı ödemeler anlamında kullanılmaktadır. Bu ödemeler mutlaka evlilikten önce yapılırdı. Benzer uygulamaya muhtelif adlarda (meselâ mehir, dowry) diğer toplumlarda da rastlanmaktadır. Bu yönüne bakarak evlenme akdinin eski dönemlerde bir satım akdi, erkeğin yaptığı edimin de bir satış bedeli olarak kabul edilip edilmediği tartışılmıştır.

MEHİR HAKKINDA BİLİNMESİ GEREKENLER

İslâm hukukundaki mehir uygulaması da bir yönüyle bu uygulamaya benzemektedir. Ancak yine de aralarında önemli bir fark vardır. İslâm hukukundaki mehir evlenecek kızın ailesine değil, doğrudan kendisine verilmekte veya doğrudan ona borçlu olunmaktadır.

Dolayısıyla İslâm hukukunda uygulandığı şekliyle mehirin satış bedeline, evlenmenin de satım akdine benzetilmesi mümkün değildir. Çünkü nikâh akdini satım akdine benzettiğimizde satım bedeli bizzat satımın konusu olan kimseye verilmiş olmaktadır. Öte yandan evlenecek kızın evlenme sözleşmesinin tarafı olduğunda hiç tereddüt yoktur. Bir kimsenin bir akdin hem konusu hem de tarafı olması ve satım bedelini de bizzat alması hukuken mümkün değildir. Üstelik kadın almış olduğu bu mehir karşılığında Hanefîler’e göre herhangi bir çeyiz hazırlamak mecburiyetinde de değildir. Diğer mallarında nasıl tasarruf edebiliyorsa bunda da aynı şekilde tasarruf etme hak ve yetkisine sahiptir. Ayrıca mehir nikâhın şartlarından değil sonuçlarından biridir;nikâh esnasında belirtilmemiş bile olsa, hatta verilmeyeceği şart edilmiş bile bulunsa yine evlenen kadın mehire hak kazanır. Mehirin belirlenmemiş bulunması evlenmenin geçerliliğine halel getirmez. Bu yönüyle de mehir satım bedelinden ayrılmaktadır. Çünkü bir satım akdinde satım bedeli sonuç değil o akdin sıhhat şartlarından biridir. Satım bedeli belirlenmediğinde akid fâsid olur.

MEHİRİN ÖNEMİ NEDİR?

İslâm dünyasının önemli bir kısmında uygulanma imkânı bulan Hanefî görüşünü dikkate alırsak İslâm hukukunda mehirin kadını hem evliliğe ısındırmak hem de ona belli bir malî güç kazandırmak düşüncesiyle getirilmiş olduğunu söylememiz gerekir. Özellikle kocanın sahip olduğu tek taraflı irade beyanıyla boşama yetkisini kötüye kullanması durumunda kadın böyle bir malî imkâna fazlasıyla ihtiyaç duyacaktır. Boşanma hakkının suistimal edildiği bölgelerde mehir miktarının yüksek tutularak bu suistimale belirli ölçüde engel olunması da mehirin kadına ve evlilik birliğine kazandırdığı bir başka avantaj olmaktadır.

Mehirin mahiyeti ve çeyiz konusunda Mâlikîler Hanefîler’den farklı düşünmekte ve mehiri âdeta evliliğin kuruluş harcamalarına kocanın önceden yapmış olduğu bir ödeme olarak kabul etmektedirler. Çünkü onlara göre kadın almış olduğu mehir karşılığında ve onunla orantılı bir çeyiz hazırlamak mecburiyetindedir.

MEHİRİN MİKTARI NE KADARDIR?

Mehir olarak her türlü mal veya parasal değeri olan her türlü menfaat tesbit edilebilir. Mehirin en az miktarı Hanefîler’e göre 10 (ilk asırda 10 dirhem yaklaşık iki koyun bedeli idi), Mâlikîler’e göre ise 3 dirhem gümüştür. Şâfiî ve Hanbelî hukukçulara göre ise mehirin bir alt sınırı yoktur, tıpkı bir üst sınırı olmadığı gibi. Mehirin üst sınırının olmadığı konusunda Hanefî ve Mâlikîler de diğer iki mezhep gibi düşünmektedir. Hz. Ömer kendi halifeliği dö- neminde evlilikleri kolaylaştırmak için mehire üst sınır getirmek istemiş, fakat bir kadının “Onlara kantarla vermiş olsanız da hiçbir şeyi geri almayın” (en-Nisâ 4/20) âyetini delil getirmesi karşısında bu düşüncesinden vazgeçmiştir.

Mehir nikâh anında belirlenip belirlenmemesine göre ikiye ayrılmaktadır. Eğer nikâh anında belirlenmişse buna mehr-i müsemmâ, belirlenmemişse buna da mehr-i misil denir. Misil mehir evlenen kızın akrabaları arasında her bakımdan kendi konumundaki kızlara ödenen mehir demektir. Bir anlamda rayiç mehir olmaktadır. Evlilik sırasında mehir belirlenmemişse veya bir sebeple belirlenen mehir geçersiz sayılırsa o zaman evlenen kadın misil mehire hak kazanır. Mehir, ödenme zamanına göre de muacceveya müeccel mehir diye ikiye ayrılmaktadır. Muaccel mehir evlilik anında peşin olarak ödenen mehir demektir. Ödenmesi sonraya bırakılan mehire de veresiye mehir anlamında müeccel mehir denmektedir. Ödenmesi sonraya bırakılan mehir için bir ödeme zamanı belirlenmişse o zaman ödenir. Ancak genellikle yapıldığı üzere bir vade belirtilmemişse mehirin vadesi boşanma anında veya taraflardan birinin ölmesi durumunda gelmiş kabul edilir.

-Reklam-
0 oy
(1,028 puan) tarafından
Cevap ekleyim dedim  onu da beceremedim galiba :D
0 oy
tarafından
Bizde mehir deniliyor canım benim nikâhım 8 bilezik ve iki metre zincir üzerine kıyıldı gelinden alınmayacağına dair sadece gelinin hakkı var onda. Ve izni olmaksızın alınamaz gelinden baram sayılır 
0 oy
tarafından
mehir parasi bosanirken kadin zor durumda kalmasin diye verilen para taki nne istediysen ama evliykende verebilir. ben takilan bileziklerden bir tane daha istedim esim evlendilten sonra arabayi satri mobilys borcunu odedi kalan parayla mehiri yap ustunden kalksin dedim sagolsun gitti sbisine verdi o parayi evinin balkonunu kapattirsin diye ksrisiliksiz hemde :( karisinin kolu bilezik dolu borcum vardi abime dedi. 
0 oy
(210 puan) tarafından
Mehir parasi bosanma durumunda kadina kocais tarafindan verilir kendine bir sure yetecek kdrdir ki bubmiktar yada deger nikahta kadina sorulur
0 oy
(3,458 puan) tarafından
Herşeyden önce annenin bu kadar diretmesi bana uygun gelmedi bu esinle senin aranda bu kadar dahil olmamalı. Eşinde o parayı ne zaman verebilecek durumdaysa o zaman vermeli.
0 oy
tarafından
Kocan onu ölene kdr sana yapması lazım ne kdr erken o kdr iyi

Ama annene ne oluyor ya o mu alck parayı !! 
0 oy
tarafından
Esin öldüğünde yada bosanmanizda vs seni magdur etmemek icin adanilan para sanrm.mihir. söz verilen neyse yapilmasi dinen de zorunlu. Benim 80 gram altindi. 4 yil once 9 bin fln yapiyodu suan ne kadar bilmiyrm. Ama esimin durumu ortada bizim gecim durumumuz ortada ne diyim ki simdi mihir diye tutunamam sonucta veremezse de helali hos olsun. Beni manevi olarak magdur etmesin basimda sağ olsun yeter
0 oy
(66 puan) tarafından
Canim benm o mehir degil mihir kurnda da gecr nikah kiyilrirken koca sorar mihir koymak istyor musun diye bana da sordu ben dugunde takilan bilerziklermi mihir koydum mesla o bilerzikler hala bilerzik olarak duruyosa zaten senindir bozdurup para yapmissam da benmdr esime borc vermssem harcamissa da o bana borcudur bosanma gibi bir durumda o bilerzikleri sana odemesi lazim cunku o senin hakkin esine haramdr hesabi sorulur ben iatedm ama esimlw aramda para altn sorn olmz cnku ztn evlyz snde sorn etme ne zman verw bilrse versn parni illada param deme arya boyle bi muhabbet sokma o senin kendini guvenceye alman demek yarn bi gun allah korsn bosanma gbi bi durm olraa guvencendr oyle hadi evlwndik mihrim vardi getr demk de olmz yani
0 oy
(59 puan) tarafından
Gerçekten hiç paranın derdinde degilmişsiniz annenin sürekli parayı versin sana demesinden belli ben sinir oluyorum evliliklerde bu kadar maddiyatçı olunmasına kızlarını okutmuyolar kendi ayaklarının üstünde duramadiklari için sürekli adam şunu alsın adam bunu alsın para versin 40 günlük çocuğun varmış adam Allah bilir onun masrafını düşünüyor ona yetişmeye çalışıyor sen mihir derdindesin eli ne zaman bol olursa o zaman versin ayrıca vermeden ölürse yok günah olur bilmem ne yazmışlar sen helal ettikten sonra bir şey olmaz paracı olup helallik vermezsen o ayrı tabi
0 oy
tarafından
Hemen vermesi lazım kaç para ise ama sen istemeyip hakkını helal edersen vermesine gerek yok biz çeyrek altın demiştik ama ben helal ettim almadı eşim 

İlgili sorular

0 oy
15 cevap 267 göst.
14 Kasım 2021 Diğer kategorisinde misafir tarafından soruldu
0 oy
21 cevap 496 göst.
1 Ağustos 2021 Aile kategorisinde misafir tarafından soruldu
0 oy
31 cevap 359 göst.
0 oy
4 cevap 204 göst.

381,446 soru

11,419,933 cevap

34,975 kullanıcı

...