0 oy
228 göst.
Diğer kategorisinde (62 puan) tarafından

Smalı

bebeklere fitre verilebilir mi

7 Cevaplar

+4 oy
(782 puan) tarafından
Şimdi burada ele alınması gereken 2 husus var, şahıs ve hesap. Şimdi smalı bebeklerin vali tarafından tayin edilmiş bir hesapları olur. Eğer söz konusu bebeğin böyle bir hesabı varsa, zekat ve fitre, TEMLİK DENİLEN ŞAHSA MÜLK ETTİRİLME ŞARTI yerine getirilmediğinden verilmez. Çünkü hesaptaki para nisab miktarına ulaşsa bile tedavi miktarı dolmadan ailenin bunu kullanma yetkisi yoktur. Hatta çocuk, para tam toplanmadan vefat ederse, toplanılan paralar aileye verilmez, başka bir hasta çocuğun hesabına geçer.

Şimdi böyle bir durumda bakılır, eğer söz konusu bebek validen onaylı bir hesap sahibiyse, bu hesaba para yatırılması zekat ve fitre yerine geçmez. Çünkü bu durumda şahsa verme şartı yerine gelmemiş olur.

Bebek, hesap sahibi olsa ve bu para nisab miktarına ulaşmış olsa bile, tedavi masrafları tamamlanmadan valilik parayı aileye vermediği için hesaptaki para ailenin değildir. Dolayısıyla şahsa vermek şartıyla bu aileye zekat ve fitre verilebilir. Hesaba yatırılamaz.

Ancak bebeğin veya ailenin şahsına ait nisab miktarını geçmiş parası varsa, tedavi için bile olsa verilemez.
(1,389 puan) tarafından
Prenses.11.12 ya bilinçsizler yada çaresizlik diyelim. Allah yardımcıları olsun ne diyelim
(62 puan) tarafından
Ben ömrüm boyunca her bulduğum fırsatta elime geçen her miktarın Bi kısmını sma hastası bebeklere gönderiyorum bu duruma karşı da çok hassas Bi yapım var çevre de topluyorum onlar için ama şuan maddi durumum pek iyi değil  fitrelerinizi bize verin diye paylaşım yaptıkları için 6 fitre gönderdim ayrı ayrı kişilere ve şuanda tekrar fitre vermek zorundayım ben gerçekten şaşkınım şuanda bu çok saçma
(782 puan) tarafından
Şimdi fitre, açıktır ve bellidir ki islami bir olgu. Aynı ramazan gibi, aynı zekat gibi, aynı namaz gibi vs vs...
Bu tür islami olguları öğrenmek her müslümana farzdır çünkü ilmihaldir (hal ilmidir) Eğer öğrenemediysek, bir bilenden sormamız emredilmiştir. Sormadıysak bu tür sapmalar yaşamak çok normal ancak bazen sorsak bile yanlış bilgi verme neticesinde bu tür aksaklıklar ortaya çıkabiliyor.
Verdiğiniz paraların fitre yerine geçip geçmediğini anlamak çok basit aslında. Hesaba yatırdıysanız geçmez, nisab miktarı malı olmayan aileye elden verdiyseniz geçer. Basit matematik, 2+2=4...
Hani bu çok saçma demeyelim de, bir şekilde ya sizden kaynaklı ya da sorduysanız hükmü anlatan hoca kaynaklı bir sorun olmuş diyelim.
Ayrıca o annelerin de ne kadar İslama dikkat eder bir yanı var bilemeyiz. Belki de zekat, fitre, sadaka gibi olguların hükümlerini değil de, yalnızca isimlerini biliyorlardır? Bilemeyiz. Müslümana düşen araştırmaktır.
Sma hastası bir bebeğe fitre verilir evet ama hangi şartlarda? Bunu araştırmak lazım.
Yine, sma hastası bir bebeğe fitre verilmez evet ama hangi şartlarda? Bunu da iyice araştırmak lazım.
Vali onaylı hesap, fitre ve zekatın şartlarından biri olan temlik yani şahsa mülk ettirme şartını yerine getirmediğinden dolayı geçerli olmaz. Ancak sma hastası ailenin NİSAB MİKTARI MALI YOKSA (toplanan paralar dahil), o zaman onların hesabına değil ŞAHSINA MÜLK ETTİRMEKLE hem zekat, hem fitre kabul olur.
(1,389 puan) tarafından
Hocam alt taraftaki yorum yapanada cevap verebilir misiniz
(782 puan) tarafından
Ceylin hanımın yorumu mu? Eksik ama yanlış değil. Şartları yerine getirdiği müddetçe herkese verilebilir. Yanlış olarak gördüğünüz neyi vardı ki?
-Reklam-
0 oy
(4,957 puan) tarafından
Salı derken nasil yani
(62 puan) tarafından
Şimdi benim anlamadığım olay neden bütün sma hastası bebeklerin sayfasında fitrenizi bize bağışlayın yazıyor bunu sebepsiz çok sinirlendim ?
(6,228 puan) tarafından
Sormadan araştırmadan yazıyorlar.
(62 puan) tarafından
Bence bilinçli yapıyorlar
(6,228 puan) tarafından
Kimsenin günahını almak istemem.
Ama bilen vermemeli arastirmadan
(62 puan) tarafından
Günah alma mevzusu değil ki şimdi bisey ducektim de neyse normal şartlarda yapılsa farklı düşünürüm
0 oy
(6,228 puan) tarafından
Veremezsin canım.

Anca tanıdığın biri olur durumu kötüdür.o şekilde verebilirsin düşmüyor 
0 oy
(3,293 puan) tarafından
Fitre düşmüyor ama mübarek gün sadaka verebilirsin gönlünden geçiyorsa 
0 oy
(600 puan) tarafından
Çoğu hoca verilir diyor canm sonuçta o ailede ihtiyaç sahibi düsgun durumda ihtiyaç sahibi demek illa ekmeği giysisi olana denmiyor sağlık herşeyden önemli düşmez diyenleride ben anlamıyorum aileler sırf beş kuruş DHA ilaç parası artsın diye yemelerinden içmeleri den herseyden kesiyorlar varlıklarını satıyorlar zaten nefes olmak için yavrularına kimse yiyip içip gezip tozupta asıl ihtiyacini sonuna kadar karsilayipta dışarı çıkıp Somali yavrusuna para toplamaz beş kuruş için insanlara yalvariyorlar resmn 
(1,389 puan) tarafından
Yanlış fetva vermek insanı dinden çıkarır canım . Fitre  yerine sadaka verin . Fitre yerine geçmez .  Fitre fidye ve zekat çok önemli bir husus , öbür dünyada bunun hesabı verilecek
(600 puan) tarafından
Yanlış fetva verdiğimizi nerden cikariyorsun cnm burda kimse fetva vermiyor bilgisini paylaşıyor bilgisi olmasa zaten porta girip karanbole kimse yorum yapmaz  iyi araştır derim özellikle bazı hocalar verilir diyor ihtiyaç sahibi kadogorisine giriyor diyor ayrıca o eskidenmus çevrendeki fakire vereceksin die benim çevremde öyle kimse yok napayım kapı kapı ihtiyaç sahibimi arayayım insan güvendiği yere banka tarzı yollarlada fitresini zekâtını verebilir illa elden yakınındaki kişiye verilmez günümüzün şartları bu malesef ayrıca siz nasıl burda bu kadar net cevap vererek fetva diyerek milleti yargiliyorsunuz asıl kendiniz fetva veriyorsunuz haberiniz yok
(1,389 puan) tarafından
Canım en üstte ki yorumu okursan ne demek istediğimi anlarsın . Çok detaylı yazıyor . Yapmayın Allah aşkına dinin yenisi eskisi yok canım . Yakınında fakir yoksa araştır yabancıya ver .
(600 puan) tarafından
Yukardaki yorumdada verildiğini yazıyor asil senin dikkatlice okuyup yorum yapmanı tavsiye ederim hesaba para yatirilmaz ama şahsa bizzat vermek şartıyla bu ailelere zekât ve fitre verilebilir yazıyor ama sen isrrla verilmeyeceğini savunuyirsun hangi ilahiyat fakültesinden mezun dün hocamisin hafizmisin nasıl böyle kesin şekilde insanları zan altında bırakarak yok dinden çıkarsınız  diyerek yorum yapıyorsun benim yorumumu dikkatli okursan bazı hocalar verileceğini bazıları verilmeyeceğini savunuyor diyorum benim görüşüm verile bilir die yorum yaptım kesin bir dille verilir demedim ama verilir orası ayrı bir konu senin bakış açın ve söyleyiş şeklin fetfa vermek ve insanları zan altında bırakmaktır eğer gerçekten bir ilahiyat fakültesinden mezun değilseniz hocalık hafızlık vazfiniz yoksa lütfen lütfen burda bilgi sahibi o konuda ilim almış insanlarında zan altinda bırakmayın arayıp fetva hattına bu konuda bilgi ala bilirsin
0 oy
(1,316 puan) tarafından
Bu tarz soruları neden buraya soruyorsunuz ki fetva hatlarını arayın daha doğru olur buradakilerin güvenilir bilgi verdiğini nereden bileceksiniz. Ben şahsen buraya din ile ilgili bişeyler yazmaktan sormaktan vazgeçtim. İki farklı görüş oluyor biri diyor ki seninki doğru değil biri diyor ateşten gömlek giydin yanlış söylüyorsun biri diyor şöyle biri diyor böyle. Ne gerek var. Bide üstüne yazan insanlar cevaplayan insanlar ya kırılıyor ya gereksiz geriliyor. O kadar sorulacak cami hocaları,fetva hatları dururken gebelik programına kaldı bu denli önemli hassas meselelerin konuşulması sorulması. Garantiye alın fetva hatlarını arayın içiniz tam olarak rahat şekilde yerine getirin yapacağınız işi hem siz iyi olun hem burada gereksiz gerilmeler meydana gelmesin. 

Post sahibi asla kızdığım için bunu yazmadım yani fikir belirttim yanlış anlama lütfen. Sorun için de tepki göstermiyorum her türlü soru için genelliyorum yorumumu. Burada din konusunda insanların seninki doğru benimki doğru diye karşı karşıya gelmesinden ben rahatsız oluyorum daha doğrusu üzülüyorum. 
0 oy
(437 puan) tarafından
Niye verilmesin ki?En çok onların ihtiyacı var bence paraya
(62 puan) tarafından
Bencede ben verdim fitrelerimizi ama sayfalarında filtrelerinizi bize bağışlayın yaziyor

İlgili sorular

0 oy
9 cevap 598 göst.
26 Mayıs 2019 Aile kategorisinde misafir tarafından soruldu
0 oy
2 cevap 147 göst.
10 Mart 2023 Diğer kategorisinde mrve4242 (45 puan) tarafından soruldu
0 oy
4 cevap 143 göst.
11 Nisan 2023 Diğer kategorisinde SAsya (1,794 puan) tarafından soruldu
0 oy
24 cevap 675 göst.
4 Mayıs 2021 Diğer kategorisinde Eskilerden (45 puan) tarafından soruldu

379,453 soru

11,359,204 cevap

34,836 kullanıcı

...