+7 oy
757 göst.
Diğer kategorisinde (826 puan) tarafından
Çok isterdim hem sizi tanımayı, hem sohbet etmeyi, hem de istişare gibi sizinle dini meseleleri konuşmayı. Burada o kadar fazla mesele okudum ve cevaplara şaşırdım ki anlatamam.

Bilen de konuşmuş, bilmeyen de.

Bana sorsalar "İşin ehli bir hocaya gidip teferruatlı bilgi alın lütfen." Der, ateşten gömlek giymekten sıyrılırdım normalde. Çünkü fetva vermek demek, ateşte yanmaya hazır olmak demek.

Ancak burada her kafadan bir ses çıkıyor, mecburen doğru olmadığını söylemek zorunda kalıyorum. Çünkü söylesem siz kızacaksınız, söylemesem Allah. Bana Allah kızsın hiç istemem.

Şimdi böyle yazıyorum ama sanki kibirli biri gibi görünme korkusu da yaşıyorum. Hani sen kimsin de bizimle dini sohbet yapmak istiyorsun gibi. Ancak hazreti Ömer (ra) "Alimin, bilmeyene karşı mütevazı olması haramdır" buyuruyor. Ayrıca ilmin zekatı, öğretmektir.

Şimdi Allah bize kuranı kerimde "emri bil maruf, nehyi anil münker" (iyiliği emretmek, kötülükten nehyetmek) meselesini mecbur kıldığı için de konu İslam olunca susamıyorum.

Linç edin, etmeyin. Bana hak verin, vermeyin. Beni sevin, sevmeyin. Bunlar bana dert olmaz.

Bana dert olan şey, Ümmetim Ümmetim diye secdelerce ağlayan Rasulullah'ın (sav) ümmetinin islamdan uzak kalması. Ne kadar aciziz, baksanıza.

17 Cevaplar

+1 oy
(7,784 puan) tarafından
Tağut nedir bilir misin 
(5,184 puan) tarafından
Amin ecmain:)
(210 puan) tarafından
Evet okunmaz iki ayaklı ölüye okunur yani okuması anlaması lazım
(210 puan) tarafından
Evet hafza çünkü şimdiki cumalardaki hocalar diyanetin verdiği emir ile hareket ediyorlar babam derdi ne zaman cumaya gitsem hep şehitlerden bahsediyor hoca kuranın gerçeğini anlatmiyorlar insanlara tevhidi anlatmiyorlar tagutu anlatmiyorlar
(5,776 puan) tarafından
Peki bidat olması şimdiki hocalar diyanetin verdiği emirler ile hareket ettiği için mi? Buna göre mi belirleniyor bidat olup olmadığı onu anlamadım
(7,784 puan) tarafından
Bidat dinde olmayan insanlar tarafından uydurulmuş olan şeyler
-Reklam-
+1 oy
(4,464 puan) tarafından
İlahiyat mezunu musun canım
(826 puan) tarafından
Varmış ki okumuşum. Şevval 638, Allahın kanunu. Ashabı suffe adı altında ilk medrese kabenin yanıbaşında kurulmuştur. Medrese diye bir yer vardır, ALLAH TARAFINDAN YASAL EDİLMİŞTİR, iman eden herkes tarafından kabul edilmiştir.
(4,464 puan) tarafından
Allah tarafından yasal edilmiştir mi? Konunun orayla hiç alakası yok. Medrese okuldur. Sadece din eğitiminin verildiği bir yer değil. Zaten varsa arapçanız bilirsiniz ders kelimesinden gelir. Sizinkiler medrese adı altında merdiven altı hoca(!) fabrikası. Bir de okumuşum falan. ilahiyatçı arkadaşlar var ayıp oluyor. Neyse kişisel tatmininizle devam siz. Lakin hani uyarırım falan diyorsunuz ya postunuzda rica ediyorum beni uyarmayın. Zira sizin okumuşluğunuzun benim neznimde pek bir kıymeti yok. Tartışmaya dönmemesi adına cevap yazmayacağım. Kendinize dikkat edin. İyi günler dilerim
(826 puan) tarafından
Neden bir kurum bir takım devlet dairesinde onaylı değilmiş gibi göründüğünde merdiven altı hoca fabrikası olsun? Diyanet adam gibi hüküm verebilseydi orada okunurdu. Keşke biraz da o tarafı inceleseniz. Ayrıca mesele siz biz derdi değil, ümmet derdi. Keşke bu merdiven altı hoca fabrikaları doğru eğitim vererek çoğalsa. İhtiyaç var çünkü. Muhtacız. Ne kadar düşmanca konuşuyorsunuz, ne gerek var? Siz de insansınız, ben de. Gayet de medrese diye bir yer vardır. Osmanlı zamanında buna medrese denirdi, içinde EVVELA DİNİ İLİMLER ÖĞRENİLİR, ARDINDAN POZİTİF İLME GEÇİLİRDİ. En ünlü medrese de enderundur. Okul değil medrese lafzı mı sizi triggerlandıran? Okulun Osmanlı karşılığı mekteptir. Mektep, Fransız eğitim mecmuasına denir.
Şu an insanlara okul okudum dersem ilkokul ortaokul vs anlıyorlar. İlahiyat da güvenilir olsaydı okunurdu. Erkek kadın karışık olmadan.
Kaç tane müthiş hocam var eski ilahiyat mezunu, ama işte onlar hakikati anlattıkları 1960 70 zamanlarından kalmalar. Neyse, ramazan ramazan bu düşmanlığınızı da idrak edebilmiş değilim. Galü selémé.
(1,781 puan) tarafından
Diyanet çok güzel fetva veriyor demii (?)
İlahiyat çok iyi müslüman yetiştiriyor demi (?)

Görüyoruz sapıtanların hepsi ilahiyat dekan ilahiyat profesör diyanet desen iyice sapıttı

Zaten dini 100 yıllar önce sömürmek için medreseler kapatılsın camiler kapatılsın çabaları yokmuydu

Medrese eğitimi ne büyük mükafat bilsek keşke
 içimde hasret kaldı bir medrese bulamadım yakında keşke olsada gitsem :(
(3,148 puan) tarafından
Doğa gerçekten hep mi bir insan formunda olur pes gerçekten :D
0 oy
(5,410 puan) tarafından
Canım sana bişey sormak istiyorum. Geçen gün burada bir soru sorulmuştu. 

Cünüplü oruca başlanıp sabah abdest alınabilir mi diye ve mazereti vardı

Bu konuda ne düşünüyorsun? 
(364 puan) tarafından
alaskacım belli ki öğrenmeye ve öğretmeye açıksın çok güzel, dediğim gibi o posta verdiğin cevabı yada sana yazılanları okumadım, sadece klavye imamlığı benzetmesi hoş olmamıştı onu belirttim,yolun bahtın açık olsun arkadaşım
(826 puan) tarafından
Kurban olsunlar ne güzel 2 dakikada tartıştık usulünce, çok seviyorum böyle şeyleri. Allah razı olsun arkadaşım bilmukabele. :)
(7,287 puan) tarafından
Teşekkürler bak bir soru var zekayla ilgili toruna zekat düşüyor mu oğluna dusmedigini biliyorum ama
(826 puan) tarafından
Usul ve furu'a düşmez. Usul mahrem olan yukarı kısım, baba anne dede anane babaanne gibi, furu' da mahrem olan aşağı kısım oğul torun gibi. Alamaz da veremez de. Kaynana kayınbaba damat geline düşer. Çünkü kan yok.
(7,287 puan) tarafından
Kapatmış postu umarım yazdığımı okumuştur toruna emin olamadım ama oğluna kesin dusmez demiştim
0 oy
tarafından
Çok haklısın canım soylediklerinin tamamına katılıyorum fakat ufak bir sorun var burası dini meseleleri çözüme kavuşturma birimi değilki asıl soruyu soranda hata bence çünkü 190'ı arayınca en doğru bilgiyi herkes edinebilir
(210 puan) tarafından
Abdestsiz de okunabilir kuranı kerim adetliyken nasıl okunup dokunuluyosa abdestsiz de aynı şekilde
(1,138 puan) tarafından
Diyanete güvenmiyon mu:)
(826 puan) tarafından
Vakıa suresi 77,78,79. Ayet. Bilhassa 79. Buna temiz olmayanlar dokunamazlar. Buradaki La yemessühü kelimesi için sahabe-i kiram müfessirleri dokunmak ve okumak  olarak mana veriyorlar ibni kesir tefsirine bakabilirsiniz.
Kaldı ki islamın yayıldığı o halifeler döneminde vali tayin edilen her beldeye islamın kanunları kuralları uzunca bir mektupla bildiriliyordu. O mektuplarda da hayız ve nifas olan kadının kuranı okumaması, dokunmaması, namaza yaklaşmaması gibi maddeler yer alıyor. Altında da o zaman hangi halife varsa başta, onun mührü yer alıyor. 4 büyük halifenin hangisi Allah rasulünden görmediği bir hususu yazsın mektuba?
Nitekim bunun kanıtı da; Rasulullah (Sav) şöyle buyurmuştur “Âdetli kadın ve cünüp olan kimse Kur'an'dan hiçbir şey okuyamaz.” (Tirmizî, Tahâret, 98; İbn Mâce, Tahâret, 105)
(210 puan) tarafından
Hayır güvenmiyorum çünkü diyanet gerçekleri sakliyo kuranı kerimi tam anlatmiyo
(826 puan) tarafından
Dilaraecrin ben de diyanete güvenmiyorum, kendilerine göre yorumluyorlar. Diyanet hakkında söyledikleriniz konusunda da bir şey diyemem. Saklama vs şahit olduğum şey yok. Sadece yanlış yorumları çok. Bu da tehlikeli.
Ama sizin söylediğiniz adetken okunur vs de ÇOK ÇOK ÇOK yanlış. Kanıtı da orada. İnşallah etkili olabilmiştir.
0 oy
(5,184 puan) tarafından
Şimdi insanlar anlamıyor bizi uyarılmak istemiyor

Dinde zorlama yoktur kısmını çok yanlış anladık cokkk

Nefse uymayan yanlış oluyor işlerine gelen doğru 

Kime ne anlaticaz ki ..
(826 puan) tarafından
Anlatalım biz. Nuh as 950 sene anlattı da maksimum 80 kişi ancak döndü. Düşünsene sene de 1 kişi bile değil. 10 senede bir kişi bile değil... Biz doğruyu anlatacağız. Alan alacak, almayan almayacak. Biz mesuliyetten çıkarız öyle.
(5,184 puan) tarafından
Orası öyle ama anladım ki burası yeri değil ılımlı olan bile soğuyor bazıları yüzünden
Secemiyoruz çünkü anlatacağımız kişileri
Burda anlatmıyorum artk bişey
En azından fetva vermesinler yeterli diyorum
Herkes âlim çünkü burda:))
(826 puan) tarafından
Evet, kötü anlatılırsa soğruması bizim suçumuz olur ama güzel anlattıktan sonra soğuması bizim mesuliyetimizde değil. Çünkü "Hidayet Allahtandır."
Ona yazarsın, o almaz. Ama başkası okur, anlar. Hidayet olur. Demek ki Allah sana o yazıyı, o kimse için yazdırmış.
(5,184 puan) tarafından
Tabi haklısın
Yine elimizden geleni yaparız Allah'ın izniyle
Hidayet Allah'tan
0 oy
(27,455 puan) tarafından

Bir diyanetimiz var herşeyi basitlestirip önümüze koyan Allah hidayet versin  dinimizi kolaylaştırayim derken herşeyi tersine çevirdiler.

(826 puan) tarafından
Biz İslama uyacağız, İslam bize uymayacak işte. Kolaya kaçmak ne kadar kolay baksanıza... doğru nedir bilemez oldu insanlar. Halbuki doğru 1 tanedir. Her kafadan ayrı ses çıkınca haklı olarak kime nasıl inanacakları karıştı
(27,455 puan) tarafından
Maalesef basitlestirdikleri için günümüzde ki insanlar her yönden değişti çok üzücü bir durum bu ://
0 oy
(1,162 puan) tarafından
Alaska o kadar haklısın ki ben dini postlara cevap vermiyorum çünkü bazen öyle şey diyorlar ki Allah muhafaza dinden çıkacak diye korkuyorum
(826 puan) tarafından
Aynen aynen
0 oy
(3,590 puan) tarafından
Hayır, gerçekten bilen ilmini paylaşmalı istifade etmeliyiz  yoksa sizin de dediğiniz gibi her kafadan bir ses çıkıyor. 
(826 puan) tarafından
Rabbim utandırmasın, layık etsin. Vallahi o kadar yanlış meseleden sonra ümmetin ne denli harap olduğunu gördükçe canım yandı. Doğruyu bilen, söylesin.
0 oy
(1,781 puan) tarafından
Sadece emin olduğum konularda cevap veriyorum bende medrese hocamdan bildiklerimi ona bile tereddütle yaklaşıyorum aman nasıl olır bu böyle değil diyenler hemen atlıyor bende cevap verme taraftarı değilim ama bildiğinide gizlemek olmaz nasıl yapmalıyız muamma
(826 puan) tarafından
Aynen öyle, emin olmadığımız konularda konuşmak bizi de karşı tarafı da yakar. Yarım doktor candan, yarım hoca dinden eder demişler. Ancak bildiklerimizi söyleyeceğiz. O almaz, başkası alır. Hidayet Allahtandır.
0 oy
(2,171 puan) tarafından
Yaaa alskam gerçekten ben bunu sana teklif etcektim ama senin ilmine herkes ben gibi güvenirmi bilememiştim. Sen bi post açsan mesela burda şöyle postlar var hemşireyim merak ettiklerinizi sorun diyo. Sende mesela yazsan ki gönüllü hocayım merak ettiklerinizi sorun başlığı altında kendini tanıtan hafız hoca ileri igilizce yani din deyince cahil gerici olarak görenlerin ön yargısını kırmak amaçlı :) aklımın kalbimin yettiğince sizlere  yardımcı olurum gibi. Mesela gebe bölümünde bi kadın ısrarla faizin haram olmayacağını allaha onun inancıyla benim inancımın farklı olduğunu iddia edip duruyo :D benden ayrı kaç kişi faizin haram olduğunu anlatsana size göre bana göre deyip duruyo :D böylelikle daha doğru bi bilgi alışverişi yapmak imkanı sağlanır. :) şükür seni tanıdığım için diyorum ben seni görmeden tanımadan çok sevdim rabbim senden razı olsun canımın cireği :)))
(2,171 puan) tarafından
Yani bazılarının ayete hadise bile inancı yok ki onu demek istedim neyse
(826 puan) tarafından
Yok bitanem anladım onu yanlış bir şey mi söyledim neyse derken sanki öyle bir şey olmuş gibi geldi :(
(2,171 puan) tarafından
Yani sanki kötü hissettim cvbına karşı :/
(826 puan) tarafından
Kurban olduğum vallahi öyle hissettiğin gibi bir cevap değildi hatta sen yazdın diye ekstra özenerek yazdım nolur yanlış anlama :(((?
(2,171 puan) tarafından
Canımsın tmm :)) bn yanlış algıladım demek ki :*
0 oy
(345 puan) tarafından

O kadar güzel yazmışsın ki bazen bende yazıyorum azcik kit bilgimle ama öğrendiğim kadarıyla keşke hepimiz dinimizi güzelce yaşasak hepimizin arkadaşları bu şekilde olsa çok isterdim ama sadece burda değil artık dışarda da öyle insan uyaramiyor eşini bile uyaramiyor dini herkes kendi mantığına uydugunca uyguluyor kendine göre yapıp uyduruuyor malesef keşke olmasa ah keşke olmasa bu yazı için seni taktir ediyorum <3

(826 puan) tarafından
Hakkı bilen hakkı konuşsun derler büyükler, o yüzden hazır beni tanımıyorsunuz, kibre girmeden bildiğim kadarıyla 3 5 mesele bildirmek bana ekstra sevap olarak dönecek. Allah görücü.
0 oy
(3,299 puan) tarafından
Çok doğru post olmuş ben burada çok linç yedim gerici yobaz yallah arabistana gibi ama asla gördüğüm postlara yazmadan duramam hakkı söylemeyen dilsiz şeytandır. 
(3,299 puan) tarafından
Hiç görmedin mi Arap sevicisin yallah Arabistana dediler ☺tabi ki cevabını verdim
(826 puan) tarafından
Bana da dediler, makul bir şekilde açıkladım. Hiç konuyla alakası olmayan insanlar bile onayladı sözlerimi. Hidayet Allahtan...
(15,343 puan) tarafından
Görmedim dostumm . Boşver sen onları
(3,299 puan) tarafından
Takmam zaten dua ediyorum Rabbim hidayet nasip etsin
(15,343 puan) tarafından
Aminn
0 oy
(2,665 puan) tarafından
Biz senle bazı konularda çatıştık ama dini konularda bilgin olduğunu anladım zaten. Hakkında hayırlısı. 
(826 puan) tarafından
Tat almak orucu bozmaz ama bunun fetvası verilmez diye de bizi uyardılar. Çünkü tuz ağızda kalır, yutarsın falan biraz tehlikeli bir mesele. Bir kadın kocasının tuzsuz yemeğe dayakla karşılık verdiğini söylediğinde hocamız ona sen tuzuna bir kereye mahsus ağzını güzelce yıkamak kaydıyla bak demişti. Ben hocamıza atayım fetva olayını :)
(2,665 puan) tarafından
Tamamdır teşekkür ederim
(3,148 puan) tarafından
Bana eşim tuzuna baktırdı nafile oruç tutarken ama farzda bakamazdim
(2,665 puan) tarafından
Ya ben kucuckken annem bize yemek hazırlarken sadece tuzuna bakıyordu yutmadan. İmama sormuşlar imam da yemek yapan kişi tadına bakabilir ama yutamaz demiş. Yani bence dinimiz hoşgörü dini . Mantıklı da geliyor. Bilemedim.
(826 puan) tarafından
Kocasından korkması hususunda cevaz verilir, tat almak yutmak olmadığı durumda orucu bozmaz çünkü.
0 oy
(7,257 puan) tarafından
Sen hoca mısın 
(826 puan) tarafından
Sonrası henüz yok, mehdi asla bağlanacak diye haber geldi.
(7,257 puan) tarafından
Bu sorumun cevabi değil rabitayi şuan kime yapiyosunuz tarikat dersini birakmadiniz değil mi
(826 puan) tarafından
Sorgular gibi sormasaydınız keşke. Mahmud efendi
(7,257 puan) tarafından
Tabiki de sorgulayacagim bende bende elhamdülillah Mahmut efendini talebesiyim medresesinde büyüdüm çok şükür vasiyetinde rabitalar bana yapılacak yeni şeyh yok dedi ama şuan rabitayi bozanlar var ben şeyhim ne dediyse yolundan giderim o yoldan gidene itimat ederim rabitayi bozan kim olursa olsun itimat etmem burda tanimis oldum seni de ilerde bişey kafama takılsa sorsam bi posta bi söylediğine denk gelsem guvenebilecek miyim mecbur sorgulamak zorundayım ben dinimi guvenmedime emanet edemem kirdiysam hakkını helal et
(826 puan) tarafından
Estağfirullah kırmak değil de sanki sorgular gibi. Okuyunca hoş bir hissiyat vermedi ve bir adım geri çıktım. Neden söylemem gerektiğini bile düşündüm. Ama sonra söylediklerinize benzer şeyler düşündüm, belki de doğrulamak için sormuştur dedim. O sebeple cevap vermeyi seçtim, yoksa yazınız beni cevap vermemeye itti. Helal olsun ne demek.
Dininiz bana değil, size emanet.
0 oy
tarafından
Ne güzel yararlı bilgiler paylaşırsan seve seve okurum namazlada ilgilide lütfen 
(826 puan) tarafından
İnşallah müsait olduğum müddetçe :)
0 oy
(5,776 puan) tarafından

Dini sohbet etmeyi ve dinlemeyi çok severim ama maalesef insanlara güvenim kalmadı :( Tevhid ehli diye bir grup var birde ehli sünnet her iki tarafın ayrı görüşleri ayrı fikirleri var hangisi doğru bilemiyor sun. Diyeceksin ki kimseye bakma, kendin araştır öğren. Onuda ben bilmiyorum. Hangi kaynaktan nasıl araştırma yapacağımı, hangisinin güvenilir olduğunu bilmiyorum :'(

(1,074 puan) tarafından
Hafsa bunu indirip merak ettiğin herşeyi buradan öğrenebilirsin.https://play.google.com/store/apps/details?id=com.barakahapps.hadiskitablari
(5,776 puan) tarafından
Tamam kuzum çok teşekkür ederim ☺️
(1,074 puan) tarafından
Rica ederim ☺️ ben artık kimseye soru sormuyorum aklıma bişey taakildi mi açıyorum buraya bakıyorum
(5,776 puan) tarafından
Bende öyle yapayım artık ☺️
(1,074 puan) tarafından
Kur'anda yoksa zaten hadislere bakıyoruz en güvenilir hadis kaynakları da 12 imam
0 oy
(536 puan) tarafından
Demek istediklerimi demişsin vallahi. Allah'ın hidayeti üzerimizden eksik olmasın. 
(826 puan) tarafından
Amin amin amiinnnnnnnn

İlgili sorular

0 oy
16 cevap 517 göst.
10 Nisan 2021 Diğer kategorisinde misafir tarafından soruldu
0 oy
4 cevap 135 göst.
30 Mart 2024 Diğer kategorisinde Hayalerva (89 puan) tarafından soruldu
0 oy
3 cevap 123 göst.
12 Ekim 2022 Diğer kategorisinde 1tirtil1cicekannesi (1,248 puan) tarafından soruldu
0 oy
16 cevap 728 göst.
7 Ekim 2020 Diğer kategorisinde Gentle Avenger (3,769 puan) tarafından soruldu

381,811 soru

11,430,595 cevap

34,990 kullanıcı

...