0 oy
1,062 göst.
Diğer kategorisinde (1,546 puan) tarafından
Kızlar bizde imam nikahı yok bizde kimsede yok resmi nikah sadece olur bir kaç arkadaşım olmaz dedi Allah katında zina mi etmiş oluyoruz öyleyse yapmaya kalksam nasıl yapılır kimle yapılır şahit isterse etrafımda şahit olacak kimse yokki beş yıldır evliyim aklıma takıldı dini bilgisi olanlar aydınlatır mısınız 

31 Cevaplar

+20 oy
(1,471 puan) tarafından
Soruya mi sasirayim gelen cevaplara mi sasirayim.arkadaslar iyi misiniz biz geçir ülkesinde yaşamıyoruz resmi nikâh dinen geçerli olur mu saçmalamayın.Bu kadar cahillik olmaz milyonca insan imam nikahı kiyiyor keyfi mi yapıyor günah haram imam nikahsiz 
(1,471 puan) tarafından
Sen benim dinime inancıma laf edemezsin bu bir 1. o konuyla.bu konu çok farklı bu 2. bu bambaşka bı şey.
(1,471 puan) tarafından
Söz gidin araştırın bı kitap ilmihal bı şey okuyun Allah aşkına bilgilenin azıcık
(2,757 puan) tarafından
Siz de kimsenin dini inancına laf edemezsiniz ama maşallah döktürmüşsün. Konular farklı olsa da ikisi de günah madem ötekini de yapmaman lazımdı. Dini kendinize göre şekillendirmeyin. Azıcık okumuş olsan kul hakkının da ne kadar büyük bir günah olduğunu bilir ve yapmazdın mesela. Ama senin bakış açına göre sadece belden aşağı durumlar günah gerisi size günah değil. Kul hakkıymış, insanları bilmeden eleştirip yargılamakmış, bunlar sizin için günahtan sayılmaz. Biraz siz okuyun da ufkunuz genişlesin.
tarafından
İslam dışı din dışı bir harekette bulunmuyor aksine Sizler kadına zina işliyorsunuz günah işliyorsunuz diyerek kadının günahına girmiş oluyorsunuz ve yanlış yönlendirmiş oluyorsunuz hiçbir fıkıhta ilmihalde  nikah İmam nikahı yerine geçmez diye bir bilgi yok ibarı
e yok Siz bunu nereden uydurdunuz da kafanızdan böyle söylemlerde bulunuyorsunuz Önemli olan şahittir islam hukukunda da bizim kendi hukuk derslerimizde de bu vardır ve bu böyledir bir hoca veya alim yada cami hocasından tutun hiçbir ülkemizde olsun hiçbir hocaya gidip sorun asla nikahınız geçerli değildir demez hepiniz hoca mı oldunuz İmam mı oldunuz ancak nikahı sağlamlaştırmak için mehir olarak da teminat altına almak için İmam nikahının da kıyılması gerekli ki ben de kıydım zaten ama Resmi nikah kıyamamış bir insana kalkıp da sen zina ediyorsun demek çok yanlış bizim burada tartıştığımız Resmi nikah kıyın Dini nikah kıymayın değil  Tamam Şunu diyebilirsiniz canım Resmi nikah kıydın diniyide kıyın nikahın sağlamlaşsın
(3,023 puan) tarafından
Nişanliyken dini nikâh kıyılmaz. Nikâhin gecerli olma sartlari zifaf ve herkesin onları evli biliyor olmasıdır yani duyurudur. Nişanliyken sizi herkes nişanlı biliyor evli değilsiniz yani kimsenin nezdinde ve o nikâh nikâh değil ve anlaşmadınız diyelim adam sizi boşadı ki zaten nikâh yok da siz kendinizi kandırıyorsunuz var diye ve böyle vakaları ben çok duyuyorum dul olarak ikiside ayrılıyor. Resmi nikâh da olmadığı için hiç bir hak talep edilmiyor. Mehrini verirse ne âlâ tabi çoğunluk vermiyor. Birde birlikte olduysaniz nikâhliyim zannıyla heh iste orda asıl günaha giriyorsunuz. Çünkü nikâhın geçerlilik şartı duyurudur biz evliyiz demektir ufak da olsa bir düğün yemeği ile evlendiğinizi duyurmaktır.
-Reklam-
+6 oy
tarafından
düzenlendi
Canım benim nikahın akdi duyurmaktır evlendiğinizi insanlara duyurmaktır nikahta önemli esas budur çoğu fıkıh alimlerine göre resmi nikahta Nikahtan sayılır ancak Mehir konusu söz konusu olduğundan Biz imam nikahı da kıydık
(1,546 puan) tarafından
Sağol canım içim rahatladı ben zina ediyorsunuz diyince bı şaşırdım
(790 puan) tarafından
Ben lisede ve üniversitede  hukuk okudum islam hukuku dersimde vardı evlenirkende ilmihaldede araştırdım nikah demek şahit olmak demekmiş ben bu kadınla birlikteyim herkes şahit olsun bu sebepten resmi nikahta sayılabilşr ama tam manasıyla sayılmaz ama zinada edilmez seniyor sonuçta sen bu adamla birlikte olduğunu devleti şahit olarak gösterip ilan ediyorsun ha islam hukukunda mehir gibi kavramlar var hani devlet hukukunda nasıl nafaka veriliyorsa dini nikahtada mehir veriliyor hatta okuduğum ilmihallerde boşanmayıda resmi olarak gerçekleştirilirse dini olarakta düşer diyordu  çünkü dini olarak neden boşanmak kadına hak  verilmemiştir çünkü kadın duygularıyla hsrkert eden bir varlıktır duygusal boşlukta karşısındakini boşamak isteyebilirve sonra pişman olabilir buda evlilik birliğine zarar verir o yüzden erkeklere verilmiştir ama resmi nikata çiftler bir hakim karşısına çıkar ve hakimin takdir yetkisine kalmıştır  ki genelde boşar bazende bekleyin vakit ayırın terapi görün ondan sonra ayrılmak istiyorsanız gene ayırayım sizi der ha efendimiz dönemindede bazı kadınlar eşlerini boşamak istediklerinde efendimize danışmışlar efendimizde erkeklerle görüşüp boşanmaları gerektipini  allah bu hakkı kendisine verdiyse eşinde boşanöak istediğinde kabul etmekle yükümlü olduğunu söylemiş  medeni hukuk isviçreden zamanında alınırken olduğu gibi alınmamış bizim kültürümüze toplumumuza uygun olarak ne varsa o şekilde alınmış ha bazı haklar isviçreden erken gelmiş bize  ama dini olarak zina yapmış olmuyorsun endişe etme şimdi biliyorum linç tayfası beni linç edecek ama ben kendi bilgi birikimime dayanarak anlattım hem evlilik bahsini hem ayrılma bahsini
tarafından
Işte yukarıda herkes kadına zina yapmışsın günah Bilip bilmeden cahil cahil yargılamalarda linçlerde bulunuyorlar oysa Resmi nikah düştüğü zaman imam nikahı da gider hiçbir hoca hiçbir fıkı halimi demez ki Resmi nikah imam nikahı yerine geçmez sizin nikahınız geçerli değildir günah işliyorsunuz zina işliyorsunuz gibi söylemlerde asla fıkıhta da İlmihal'de de Hiçbir kitapta böyle bir yazı yok yazmaz Ancak şunu ilave ederler nikahınızı da sağlamlaştırmak isterseniz dini nikahınızı kıyın
+2 oy
(7,702 puan) tarafından

Geçerlidir tabi ki. İllaki dini nikaha gerek yoktur. Dini nikah örfümüzde de olduğu için ayrıca gelecek neslin de yapılan evliliğin de iyiliği için yapılır. Hemen yargılamadan önce şu önyargılı yorum yapan arkadaşların araştırmalarını hatta taklidi iman değil, TAHKİKİ İMAN yapmalarını tavsiye ederim. 



“İslâm’a göre nikâh, evlenme ehliyetine sahip ve aralarında evlenmelerine dinî açıdan bir engel bulunmayan kadın ile erkeğin (veya vekillerinin) şahitler huzurunda “seni nikâhladım, seninle nikâhlandım, seni eş olarak kabul ettim, seninle evlendim.” gibi yoruma ve inkâra imkân vermeyecek sözlerle, birbirleriyle evlenmeleri konusunda karşılıklı rızalarını ifade etmelerinden (îcap ve kabul) ibarettir (İbn Nüceym, el-Bahr, 3/82-83). Bu nikâh akdinin gizli değil, evlenecek olanların kendi aileleri ve yakın çevrelerinin bilgisi dâhilinde icra edilmesi gerekir. Bütün şartların yerine getirilmesi neticesinde icra edilen bu şekildeki bir resmî nikâh, dinen de muteberdir. Nikâh dairelerinde kıyılan resmî nikâhlarda nikâh memurunun “evlenmeyi kabul ediyor musun?” şeklindeki sözün tarafların “evet” veya “kabul ediyorum” şeklinde verdikleri cevaplar bu akdin dinen geçersiz olmasını gerektirmez. Çünkü yapılan nikâh akdinin kesin olduğu hem resmî tescille hem de ortam karinesi ile sabittir.”

(99 puan) tarafından
'Dini nikâh diye birşey yoktur’ demişiniz;
Bu nikâh ayetiyle sabit olan bir ilahi emri inkâr manasına gelir. Siz kasdetmeseniz bile.
Nikâh dini ve medeni olmak üzere ikiye ayrılır.
Müslümanlar için dini nikâhsız ilişkiye girmeye de "zina" denilir.
 
Medeni hukuk açısından nikâh akdi yapmadan beraber yaşamaya iki tarafın da rızası varsa zina denmez. Ama islam dini bunu zina olarak niteler.
- Medeni hukuk bir müslüman erkeğin 4 kadınla nikâh kıymasını yasaklar. Ve cezalandırır.
Ama başta peygamber efendimiz olmak üzere cennetle müjdelenen sahabiler ve mezhep imamımız Ebu Hanife’de dâhil mezhep imamları müctehidler birden fazla kadınla aynı anda nikâh kıymışlardır.
İslam ülkelerindeki milyonlarca insan bugün bu nikâh türüyle evlidir.
-Medeni açıdan kadın kadınla erkek erkekle nikâh kıyabilmektedir. Önemli olan tarafların haklarının korunması dediğinizde bu nikâhı da onaylamanız gerekir. Yakın dönemde amerikanın İstanbul Konsolosu erkek bir başka Türk kökenli erkekle evlendi ve kimse ses çıkarmadı. Hatırlatırım.
 
-Sizi “tu, kaka” ilan etmedim. Bir müslüman gibi sorularınıza cevap yazıyorum. Dini nikâh diye birşey yoktur cümleniz yukarıda verdiğim iki örnekten de anlaşılacağı üzere dinimizle çelişir.
Nikâh din emridir. Din emri olması sebebiyle bizler nikâh kıyıyoruz.
Allah nikâhı emretmeseydi esasen kimse bir kadınla yaşamazdı.
-Dini nikâhın kuralları ve sınırları medeni nikâhta yoktur. Medeni nikâh ile evlenenin dini değerlere dikkât etmesi gerekmez. Mesela kadınlarla ilişkiye girilme şekli din tarafından yasaklamalarla kayıtlanmıştır. Medeni nikâh bu sınırlamaları getirmez.
- Medeni nikâh ile evlenen ancak mahkeme kararıyla eşinden ayrılmış olur. Ama islam erkeğe boşama yetkisi verdiğinden boşadığı andan itibaren hem boşama gerçekleşir hem de eşiyle birlikte olamaz. Ama medeni nikâhla evli olanlar ancak mahkeme boşadıktan sonra eşlik sıfatını kaybeder.
- Medeni nikâhta miras ve nafaka kuralları vardır. Ve bunlara uymak medeni hukuk ile zorunludur. Hâlbuki islami nikâhta mirasçıları Allah tayin etmiştir. Ve medeni mahkemelerin miras taksimi ile örtüşmez.
Daha örneklemeler çoğaltılabilir.
Dini nikâh diye birşey yoktur, sözünüz din dışıdır tevbe etmenizi size bir din kardeşiniz olarak hararetle tavsiye ederim.
Bilmediğiniz konularda da konuşmamalısınız.
 
Cevap 2: ‘Resmi nikâh dini nikaın da yerine geçer’ demişsiniz.
Gülünç ötesidir.
Bir erkek karısını boşasa ama medeni nikâh devam etse size göre evlilikleri devam eder ve erkekğin boşaması geçersiz olduğundan ilişkiye girseler zina etmiş olmazlar.
- Yine sizin bu lafınıza göre erkeğin boşama hakkı yoktur. Erkek 3 defa boşadım dese kadın onun eşi olmaya devam ettiğinden o sıralar erkek ölse kadın erkeğe mirasçı olacaktır.
 
Cevap 3: (Nikâhın gayesi akit yapanların hukukunu korumaktır) yazmışsınız.
Nikâhın gayesi Allah’ın emrini yerine getirmek ve şehveti helal yoldan tatmin etmektir.
Yazdığınız sözleri ancak bir laik-medeni insan söyleyebilir. Bizler de zaten kimsenin düşünce özgürlüğüne laf etmiyoruz.
Ortada müslümanım diye gezen insanların islama uymayan laflarını veya eylemlerini eleştiriyoruz. Elbette kendi birikimlerimiz çerçevesinde. Ve kimseye de bu yazdıklarımızla amel etmek mecburiyetindesiniz demedik.
"Bilirsiniz ayet ortadadır.
"Müslüman sözleri dinler ve en güzeline tabi olur"
Yine
"Allah’a Rasulüne ve sizden olan ulul emre itaat edin" ayeti de ortadadır. Ulul emr islam ulemasıdır.
(99 puan) tarafından
Buyrun okuyun diyanet zamaninda faiz icinde haram degil demisti bunadami inandiniz yoksa
(5,837 puan) tarafından
dini nikah diye bir şey yoktur diye bir yazı ben okumadım ama neyse.
(99 puan) tarafından
Zaten burda oyle dediniz demedim bi hoca demisti yazinin basinda ben o kisma gerek duymadigim icin orayi almadim sadece cevap kismini aldim buda zaten benim degil hocanin cevabi
(7,702 puan) tarafından
Ben de zaten dini nikah yoktur demiyorum gözdeh arkadaşımızın da dediği gibi. Resmi nikahlı bir insan zina işlemiş olmaz. Ne kadar yanlış! Dini nikah istenirse zaten iki üç tane Kur'an'dan dua ve nikah duası ile tamamlanır.
+2 oy
(865 puan) tarafından

5 yıldır dinen evli değilsiniz yani :( tabiki dini nikah şarttır helal haram biliyormusunuz eğer dini nikah yok ise haramdır :( babam imam en iyi bilgiyi veriyorum suan tövbe edip dini nikah yapmanızı öneriyorum 1 imam 2 şahit huzurunda kıyın nikahınızı geç olmadan 

+1 oy
(1,187 puan) tarafından
Yuh tövbe estağfurullah bunlar nasıl yorumlar yarabbim rabbim hidayet etsin Amin 
(5,258 puan) tarafından
Doğrusu nedir peki?
+1 oy
(7,693 puan) tarafından
Şuan çok şaşkınım yani dini nikah şart değil farzdır bunca yıl zina gibi olmuş bence biran önce gidip dini nikah kıyın 
+1 oy
(3,023 puan) tarafından
tarafından düzenlendi
Tercihen gidip imama kıydırabilirsiniz eşin cumalara gidiyorsa zaten nikâh her cuma tazeleniyor. Caminin imâmina gidin kıydırın cemaatten iki kişi de şahit olur. Hadi en olmadı müftülüğe gidin size hem ilmihâl hediye etsinler hem de mealli Kur'ân-i Kerim okuyarak kendi hayatınızı o kâide ve kurallara göre yaşarsınız.
0 oy
(1,239 puan) tarafından
Nerelisiniz? müslüman olan herkes imam nikahı kıyar
(1,546 puan) tarafından
Cem evinde kıyıldı zaten dedeler tarafından ama imam değil ve duası farklı şekilde imamın okuduğu dua vs farkli sonuçta demi
(2,757 puan) tarafından
Ben de Aleviyim, öncelikle zaten Alevilik mezhep değil, kültürdür. Dolayısıyla bizim Cemevlerimizde de Kurandan sureler, ayetler okunuyor. Ama Türkçesini okuyorlar genelde. Önce evlilikle ilgili genel bir konuşma, öğüt vs yapılır, daha sonra şahitler eşliğinde 3 sefer kabul edip etmediğimizi soruyorlar ( tabiki Allah, Hz. Muhammed ve son olarak Hz, Ali’nin adlarını anarak tabi tüm cümleler aklımda değil), nikah kıyıldıktan sonra da nikah duası ediliyor. Sadece mehir konusunu yapmadı bizim kıydırdığımız dede, daha doğrusu sordu ama ben istemedim. Dolayısıyla alim değilim ama bence geçerli sayılmaması için bir sebep yok. (tekrar ediyorum bence :) ) Biz böyle yaptık.
(1,546 puan) tarafından
Bizdede aynısı oldu soruldu bizde canım mihir bizde şöyle işte kaynana ne veriyorsun annesi ne veriyorsun babası ne veriyorsun gibi işte atıyorum çeyrek atıyorum tam altın dediler o şekilde oluyor sen nerelisin nerdensin
(2,757 puan) tarafından
Ben şuan yurtdışındayım da o zaman İstanbuldaydım.
(3,023 puan) tarafından
Ee yavrum zaten kıyılmış senin nikâhın. Ama alevilik hak mezheb değil ki.
0 oy
(1,275 puan) tarafından
Resmi nikah dünyada, dini nikah Allah katında olan nikahtır. Dünyada yaptığımız herşeye evet Allah şahit ama onun usulü, adabı var.
(1,546 puan) tarafından
Yani geçmiyor mu demek bu
0 oy
(8,995 puan) tarafından
Nasıl yani Müslüm ulkedesiniz müslüman ama imam nikahıniz yok mu? En yakın camiye gidin imamdan rica edin yoldan geçen herhangi iki kişi bile sahidiniz olabilir. Biran önce yapın imam nikahınizi
(1,546 puan) tarafından
Bizde kimsede yokki o yüzden aklımıza dahi gelmeyen bişey maalesef ki keşke zamanında bilseydim daha kolay olurdu eşimi ikna etmesi
(8,995 puan) tarafından
Çok şaşırdım
0 oy
(119,224 puan) tarafından
imam nikahi 5 dk bi islem mahallendeki camiye esinle git imam nikahinizi kiyar
0 oy
(413 puan) tarafından
Nikah duyurma amaçlıdır ama dini nikah şart cami hocası eve çağırabilirsiniz yada siz camiye gidin evlilik cüzdanınız ile herhangi 2 kişi de bulun ordan nikahı kıyın dini nikahın mezhep ile alakası yok en çok hatay da vardır alevi mesela burda herkes bilir yapar çevremde çok var alevi tanıdığım din farklı olunca tabiki yapmak istemeyen yapmıyor ama kardeşim bence sen hemen yaptır
(1,546 puan) tarafından
Doğrudur canım yöreye göre mi fark ediyor bilmiyorum bizim buralarda kimsede yok imam nikahı eşimle konuscam
(413 puan) tarafından
Bencede konuş canım en azından yaptır için rahatlasın
(1,546 puan) tarafından
Konuscam canım teşekkür ederim
0 oy
(5,837 puan) tarafından
nikah olması yeter diye biliyorum. maksat evliliğini duyurmak. bizde de yok dini nikah 
(1,546 puan) tarafından
Bende öyle biliyorum ama ısrarla zina diyince şaşırdım
(5,837 puan) tarafından
herkes bir şey der, kimseye aldırma. gizli bir nikah değilse herkes biliyorsa zina falan değil
0 oy
(665 puan) tarafından
Bu konuda bilgi sahibi değilim ama zina falan olacağını sanmıyorum. Biz evlenirken eşimde gerek yok zaten resmi nikah oluyor demişti. Ben işimi riske atmadım yapalım dedim. zaten 10 dk sürüyor dini nikah. 
(1,546 puan) tarafından
Yaa çok teşekkür ederim canım
0 oy
(5,258 puan) tarafından
Ben geçerli diye biliyorum canım zina yapmıyorsunuz . İçiniz rahat edecekse dini de kıyın ama resmi kıyıncada helal olunuyor
(1,546 puan) tarafından
Çok teşekkür ederim canım
0 oy
(7,248 puan) tarafından
Canım virseyde demek istemiyorum ama diyanet bircokseye olur fetvası veriyor netten baksan eminim olur yaziyordur ama cami imamindan rica etsen 5 dk Lik bir iş bazı şeyler vardır mesela hadi dini nikah şart değil diyelim neden 3 talak ile boşamak gerekiyor o zaman ver mahkemeye bosaninca bitti ama öyle değil sen onun yüzüne 3 kez bosol demelisin ki dini nikahın düşsün bunun içinde önce dini nikah kıymak gereklidir diye düşünüyorum bilmediğimiz şeylerden mesul değiliz ama öğrenmek için çaba göstermemizde gerekir nasıl olsa bilmiyorum diye kenarda oturulmaz tabiki sen güzelce eşime durumu izah et camide hemen kıyar hoca cemaatten iki kişiyide şahit yaparsınız Allah kabul etsin kimi kimseye gerek yok çevrende birilerini arama illaki 
0 oy
(641 puan) tarafından
Bizim iki nikahımizda var canim ama bildiğim kadariyla ve bazi fetvalara gore sadece resmi nikahta yetiyor çünkü amac iki kişinin evlendigini duyurmak bundan olan cocuk zina çocuğu degildir demek kisaca iciniz rahat edecekse durumu bi imama anlatip nikahınizi kıydırın 
(1,546 puan) tarafından
Çok teşekkür ederim canım
0 oy
(1,533 puan) tarafından
Şöyleki canım dini nikah Allah katında kabul olan nikahtir mesela nisanlikeyde kıyılır ki elini bile tutsa günah haram yazilmasin diye resmi nikahta olmalı tabiki söz hakkın olsun her konuda ama dini nikahsız haram zina yapmış oluyorsunuz canım söz hemen bir hocaya danışın sonrada dini nikah kıyın canım 
0 oy
(12,903 puan) tarafından
Sizde nasıl yok müslüman mı değilsiniz? Yani nikahsız yaşanan ilişki zinadır yani bu yüzden İslamiyette dini nikah diye bir şey var. Aman ne gerek var deyip mi umursamıyorlar toptan inkar mı ediyorlar kafamda deli sorular ??
(12,903 puan) tarafından
Bu arada kalp kırmak ya da eleştirmek için yazmadım bu yorumu gerçekten anlamlandıramadığım için sordum. Benim dini bilgim yetmez buna. Farklı görüşler var illa şarttır diyende var amaç evliliği ilan etmek o yüzden resmi nikâh yeterli diyende
0 oy
(208 puan) tarafından
tarafından düzenlendi

Eşim imam hatipli ona sordm Evet resmi nikah da sayiliyor ama yinede imam nikahı da kiysan iyi olur

Çünkü Kur'an da Ebu Lehep ve karısı der Allah uTeala başka nikahları da kabul ediyor yani.Ama söyle bir gerçek var Allah in adını anarak besmeleyle yani duayla nikah kıymak var bide diğer şekillerde bereketli olmasını istiyorsanız İmam nikahı şart.

İlgili sorular

0 oy
24 cevap 457 göst.
15 Mart 2024 Diğer kategorisinde Seherkzll (174 puan) tarafından soruldu
0 oy
9 cevap 682 göst.
9 Kasım 2023 Diğer kategorisinde misafir tarafından soruldu
0 oy
7 cevap 276 göst.
20 Mart 2023 Aile kategorisinde Mina&19 (283 puan) tarafından soruldu
0 oy
38 cevap 1,435 göst.
19 Mayıs 2022 Aile kategorisinde misafir tarafından soruldu

378,958 soru

11,343,464 cevap

34,809 kullanıcı

...