+1 oy
295 göst.
Sağlık-Diyet-Spor kategorisinde (5,790 puan) tarafından

Kızamık salgını başlamış. Geçenlerde biri kızamıkla ilgili başlık açmıştı. Aşısızmış hatta çocuğu sonra aşı kavgası olmuştu. Dikkatli olmakta fayda var. Okullar kapandığı için daha iyi ama belirtilere dikkat edin. Özellikle daha önce kızamık geçirmeyen gebelerin daha da dikkatli olması gerekiyor. 


Kızamık vakalarının artmasıyla uzmanlardan kritik uyarılar geldi. "Koronavirüs'e göre 5-6 kat daha fazla bulaşıcı bir hastalık" diyen Prof. Dr. Mehmet Ceyhan, "aşı kararsızları" vurgusu yaparak halkın bilinçlendirilmesi gerektiğini söyledi. Doç. Dr. Kenan Barut da kızamık için maske kullanımının yeterli olmadığını dile getirdi.


  • Aşı olun: Kızamık aşısı, hastalığa karşı etkili bir koruma sağlar. Aşılanmak, kızamık salgınından korunmanın en önemli adımlarından biridir.
  •  
  • Kişisel hijyene dikkat edin: Ellerinizi sık sık yıkayın veya el dezenfektanı kullanın. Özellikle toplu taşıma araçlarına bindikten sonra veya kalabalık yerlerden döndükten sonra ellerinizi temizlemek önemlidir.
  •  
  • Kalabalık ortamlardan kaçının: Kızamık salgını gibi bulaşıcı hastalıklar genellikle kalabalık ortamlarda yayılır. Mümkün olduğunca kalabalık yerlerden uzak durmak, enfeksiyon riskini azaltabilir.
  •  
  • Maske kullanın: Maske kullanımı, kızamık salgınından korunma konusunda yardımcı olabilir. Ancak kızamık, havadan damlacık yoluyla bulaşan bir hastalık olduğundan, maske tek başına yeterli bir önlem değildir. Maske, başka önlemlerle birlikte kullanılmalıdır.
  • İmmün yetmezlik durumunu kontrol altında tutun: Bağışıklık sistemi zayıf olan kişiler, kızamık gibi hastalıklara karşı daha savunmasız olabilir. Bu nedenle, immün yetmezlik durumları olan kişiler doktorlarıyla iletişimde kalarak gerekli önlemleri almalıdır
Kızamık salgınıyla ilgili aşı olmayanlara 'aşırı karşıtı' olarak vurgu yapılmasını yanlış buluyorum. Onun yerine 'aşı kararsızı' denilebilir. Toplu taşımada kızamık salgını için kullanılan maske elbette bir nebze yeterlidir ancak çözüm değildir. O yüzden maske kullanımın Koronavirüs salgınının yarattığı psikolojik yan etkilerinden sadece bir tanesidir diyebiliriz. Kızamık salgını yeni bir şey değildir. Türkiye'de 2007-2011 arasında bu hastalık o kadar azalmıştı ki senede 4-7 vaka görür olmuştuk. Bu yüzden hekimlerde bu alanda vakaları net olarak görememiş üzerine çok fazla araştırma yapılamamıştı. Artan aşı kararsızları ile birlikte aileler çocuklarına aşı yaptırmak istemedi, bunun sebebi de aşı kararsızlarının doğru olmayan söylemleridir."



5 Cevaplar

+1 oy
(768 puan) tarafından
tarafından seçilmiş
 
En İyi Cevap
Geçen oğlumun aşı günün de bu konu hakkında hemşireyle konuştuk.karsi olanlar yüzünden bizim çocuklarımız da tehlikeye giriyor olmayanlara göre hafif atlatiyorlar ama hiç olmasalar daha iyi
-Reklam-
+2 oy
tarafından
Ay kaldır kaldır yerler senı burda aşı karsıtları sımdı
(5,790 puan) tarafından
Kendi kendilerine konuşabilirler, en azından birileri görür dikkatli olur, ona faydam dokunursa ne ala. Çocuklar yine iyi atlatıyor ama biz yetişkinler için ateş çok tehlikeli özellikle benim gibi gebeler varsa önlem almalarında fayda var. Hem üstelik kendi fikrimi değil haberi ve doktorun dediklerini yazdım:)
+1 oy
(6,214 puan) tarafından

Bu aşı kararsızlığı değil.

Herkes kendi evladini kendi düşünür ben evladıma o aşıyı yaptırarak boşu boşuna vücuduna bir ton hastalık yukliyemem ve buna hakkım yok çoğu asilarda zaten DNA bozmaya yönelik maddeler var.. 

E basitiinden çocuğun vücuduna çok yüklü bir civa neden yukliyeyim..!

He yazına gelicek olursamda aslında bu kızamık salgını aşı kararsizlarindan değil de ülkeye neydugu belirsiz suriyelisi afkani yunani gevuru iti kopugu girdiği için..

Peki ya madem siz asinizi yaptırdınız madem aşınız hastalıklardan koruyor peki ya neden o zaman korkuyorsunuz??? Hani asiniz sizi koruyor ya neden yani korkunuzun sebebi ?


Birşey daha sormak istiyorum
Bebek doğuyor ve hemen hepatit b aşısı vuruyorlar neden nedenini soylermisin bana ? 

Anne hepatit b taşıyıcısı değilse neden herbebege vuruyorlar bu aşıyı ? 
tarafından
Onu hatırlamıyorum ama konuşunca yine sorarım ben ona.  Baya oldu çünkü
(6,214 puan) tarafından
Tamamdır inşallah unutmazsin☀️
tarafından
Tamam  ☺️♥️
(6,214 puan) tarafından
Bu arada adın neydi
(4,424 puan) tarafından
çünkü kullanılan malzemelerdende hepatit b bulaşabiliyor
çocuklardan zıyade kızamık geçirmemiş yada Aşı olmamış koruyuculuğu olmayan yetişkinler için sıkıntı arz ediyor AŞI olmuş koruyuculuğu olan yetişkin yada çocukların korkmasını gerektirecek bir durum yok
+1 oy
(6,209 puan) tarafından

Vallahi Suriyeliler diyormuş ki biz aşı olmayız içinde ne olduğu belli değil Belki bizi öldürmek için bir iğne falan bu aşı karşıtı olan insanlarla Suriyelilerin zihniyeti şu an aynı:D

Geçen birisi yazmisti bunu instada çok güldüm 


Vallahi aşı olunmuyor ister Bizim halkımız olsun ister başka insanlar olsun ve ne oluyor bu kez bütün hastalık onlarda da oluşuyor sonra onlar herkese yaymış oluyorlar şu an bu yüzden dolayı hastaneler hep Çocuklarla kaynıyor ve ölümler yaşanıyor çok üzücü

0 oy
(7,228 puan) tarafından
Salgının asisizlarla alakası nasıl oluyor buna anlam veremiyorum. Aşılı olanada bulaşıyor aşısız olanada. Sadece aşılı olanların hafif aşısız olanların ağır geçirdiği söyleniyor 
(5,790 puan) tarafından
Aşılı olanların çoğu geçirdiğini farketmiyor bile, bu herhangi bir hastalık için de geçerli sadece kızamık değil. Senede 3-5 vakadan şimdi bir salgına dönüşmüş
(7,228 puan) tarafından
Bence aşı karşıtlarından çok ülkeye çöken Suriyeli afganlilarla alakası var gibi salgın olmasının
(5,790 puan) tarafından
E tabi onun da etkisi var, Çünkü gelenler de aşı yok

İlgili sorular

0 oy
4 cevap 483 göst.
0 oy
1 cevap 78 göst.
30 Haziran 2023 Sağlık-Diyet-Spor kategorisinde ❤❤ NADİDE ❤❤ (1,499 puan) tarafından soruldu
0 oy
16 cevap 839 göst.
19 Haziran 2023 Sağlık-Diyet-Spor kategorisinde Beliz iz (2,114 puan) tarafından soruldu
0 oy
4 cevap 74 göst.
16 Ekim 2023 Sağlık-Diyet-Spor kategorisinde Hediye (4,929 puan) tarafından soruldu

378,757 soru

11,337,065 cevap

34,799 kullanıcı

...