0 oy
374 göst.
Diğer kategorisinde tarafından

Son zamanlarda bir kaç kişi hakkında maalesef olumsuz şeyler düşünüyorum

 
Bu kişiler  çevremdeki insanlar.

Suizan gibi düşünün .

Ben böyle kötü düşünmek istemiyorum.Dusuncesi bile bana kendimi kötü hissettiriyo.
Yani mesela biri bir şey diyor ve ben onun kötü niyetli dediğini düşünüyorum ,öyle hissediyorum.

Buna nasıl çözüm bulcam .bı yardımcı oluverin şu gariban baciniza he.

Yani ne yapsam bu düşünceden vazgeçebilirim ki.bunun için dua ya da bir şey var mı? 
Kendimi Gargamel gibi hissediyorum sjsjdjdj

17 Cevaplar

0 oy
(13,741 puan) tarafından

Anlatsana biraz:blush:merak eden ben..

tarafından
Güven problemi diyelim mervisim.Mesela bırisi bir şey söylüyor ve ben onun dediği gibi olmadığını falan hissediyorum.Bu tarz şeyler .İnanmıyorum gibi oluyo falan yani.
(2,721 puan) tarafından
Belki de gerçekten öyle sen doğru hissediyorsundur canım? Çünkü malesef böyle insanlar çok var :)
(13,741 puan) tarafından
Hilale katılıyorum bebeğim..
Bence doğru hissediyorsundur..
Yakıştıramadığın için YA OYLE DEGİLSE diyosundur
-Reklam-
0 oy
tarafından
Negatif dusunuyorsun anladigim kadariyla guven problemin var bi ara bende oyleydi iyi bisey deseler kotu anliyordum
tarafından
Yani güven problemi hep var benim .Kolay kay guvenemiyorum kimseye kuzu da .Yine de negatif düşünmek yoruyo böyle .Ne yapcam ki ?
0 oy
(1,975 puan) tarafından
Suizan nedr ya
tarafından
Meksika bende anlamadım ama okuyunca şüphelenmek olduğunu yapistirdim o kadar zekiyim işte jdhdhdhhdbd
tarafından
Artı verdim Meksika çaktırma
(48,923 puan) tarafından
☺️unutmasi imkansizda hadi oyle olsun ☺️ Hüsnü olayim bende ☺️☺️☺️
(2,484 puan) tarafından
Ol gitsin kız :) yani işte bu gibi şeyler. Veya daha normal bir olaydaki kötü düşünmemiz..
(1,975 puan) tarafından
Ayşenur yaa  tskr edrm ama saçma gldi bna ya direk şöylesek olmuyormu yaa:)))
0 oy
tarafından
Serifem sen ne hissediyorsan doğrudur insan hisseder iyi mi kötü mü diye . Kötü hissettiğin insalardan uzaklaş naçizane fikrim. Bu arada kendini kötü hissetmene gerek yok artık insanlarda vicdan , merhamet kalmamış herseyleri kötülük kıskançlık hasetlik . 
tarafından
Aysum yani bilemiyorum gerçekten doğru mu hissediyorum yoksa bi sorun mu var bende anlayamıyorum, çözemiyorum.

Daha bugün biri bir şey söyledi ve ben onun kötü niyetli olduğunu hissettim içimden bozuntuya vermedim.Kendime de kızıyorum belki öyle düşünmedi sen kötü düşündün diye .
tarafından
Ne hissediyorsan doğrudur sen iyi birisin iyi niyetlisin  biri sana böyle hissettirdi ise bunun altında vardır birşey
0 oy
(2,211 puan) tarafından

Bu bir süreç sanırım :) bende bir ara öyleydim, pdr mezunuyum çok okuyorum :) ondan oldu bende :) ama toparladım :) sen hüsnüzan olabilirsin güveniyorum sana :) ben olduysam sende oluyorsun.

tarafından
Niye sen şeyh misin ben olduysam sen de olursun diyorsun
tarafından
Ayy olabilir ama ne bileyim ya kötü düşünmek hoşuma gitmiyo.Belki o iyi niyetli ben kötü niyetliyim diyorum.uzuluyorum öyle olumsuz düşününce
(2,211 puan) tarafından
Sanane; ne diyorsun acaba? Yazdığımı nereye bağlıyorsun yahu! Neden böyle herşeye atlama gereği duyuyorsunuz? Ben senden daha kötü durumdaydım ben toparladıysam sende toparlarsın anlamında söyledim..
şerife; Benim oğlumun doğuştan bir hastalığı vardı o süreçte öyle oldum, sonra 1,5 yaşına geldi tencere yemeği yememeye başladı, herkes birşey söyledi. Yaşlularımız, doktorlarımız, annem, babam kısacası çevrem aslında hepsi tanıdıklarım :) kendi içimde tarttım ve iyileştim :) darısı sana inşallah
0 oy
(48,923 puan) tarafından
oynatmaya az kaldi hesabi☺️☺️☺️
tarafından
Hahahahshshs ayy ikbalim ya :D bugün daha biri bir şey dedi .Diyorum ki kötü niyetli bu .Sonra diyorum ki belki o iyi niyetli sen kötü dusunuyosum sjjshdjd beyinler nanay jJsjs
(48,923 puan) tarafından
ben Hüsnü zan dedim sen suizan anladiysan bilemicem ☺️☺️☺️ bu iyi ve kötü dusunmenin isimleri olduğunu bilmiyodum yeni öğrendim ☺️ öğretmen degil misin her turlu ogretiyosun
0 oy
tarafından
Gargameline şirine olurum ....  Çevreni asıl gerçekten hakikaten cidden seni bu duruma getiren fesatlardan temizliyeceksin bebem
tarafından
Hehehe ayy zaten az görüşüyorum bu kişilerle ama bazen mesela uyduruyo gibi geliyo anlattıkları şeyleri falan .Ne bileyim yani niye öyle hissediyorum diye kızıyorum kendime .
(48,923 puan) tarafından
gargamele sirine olma azman ol ☺️
tarafından
Ay İkbal çok güldüm sesli kız ....... Suphelendigin değil şerife mesala bende bir dönem oldu az sürdü en yakın komsumdan işte menfaati var falan diye düşündüm ... Ama esas mesele gorumcemin benden menfaaat için konusmasiydi sildim onu hayatimdan sorunumda silindi gitti sinsi yılanlari çıkar ruhunu daraltanin alanını sen daralt canım
0 oy
(3,259 puan) tarafından
Bu konular senin hayatını etkilemiyorsa sadece dinleyici olarak kal. Çok takma yani.
tarafından
Yok etkilemiyor kuzu.Ama mesela bir şe anlatiyo .bana bazı şeyleri salliyo gibi geliyo .Bunu içimden geçiriyorum .uyduruyo diyorum mesela .belki uydurmuyo .ya da banane demi sjsnsn
(3,259 puan) tarafından
Evde çok mu kaldın:) dediğim gibi bisey düşünmemeye sadece dinlemeye hatta dinlememeye çalış çok derine inme yani yüzeysel takıl.
tarafından
Şırnak'ta yaşıyorum ya insan içine yeni karıştım daha sjdhdh tatil yaptım sonra da memlekete geldim annemlerin yanına shsjsj beyin yandi tabi Şırnak'tan sonra djdjhxh
(3,259 puan) tarafından
Haklısın ben ilaca başladım bu yüzden bile. Kendi kendimi bile dolduruşa getiriyordum. Çok şükür ya şimdi kafam rahat ben rahat:)
0 oy
(261 puan) tarafından
Son zamanlarda negatif biseyler oldumu
0 oy
(3,162 puan) tarafından

Bende öyleyim valla resmen karsimdakiyle konuşurken benim hakkımda ne düşünüyor hissediyorum aklıni okuyorum resmen ve hiç yanilmadim bugüne kadar 

Bence hissettiklerin doğru araya mesafe koyman en güzeli 
0 oy
(13,857 puan) tarafından
O kişilerin kim olduğu önemli gerçekten tanidigin kişilerle ilgili mi bu düşüncen mesela
0 oy
(1,831 puan) tarafından
Bende de olur arada sırada olumlu düşünmeye çalışa çalışa olumlu düşünür oldum. Suizan çok tehlikeli günlerce üst üste yaşadım namaz tövbe dualar ve hüsnüzan ile hallettim şimdilik sende bir an evvel kurtul inşallah 
0 oy
tarafından
Şerifem biz kadınların hisleri genelde kuvvetlidir. 

Yani sen durup dururken mi öyle düşünüyorsun ? 

Vesvese yaptığına mı eminsin, yoksa gerçekten karşındaki insanlar tutarsız mi.
0 oy
(4,887 puan) tarafından

"Dördüncü Hastalık: 'Sû'-i zan'dır. Evet insan hüsn-ü zanna memurdur. İnsan, herkesi kendisinden üstün bilmelidir."

Hüsnüzan; iyiye yormak, müsbet yorumlamak demektir. Zıddı, suizandır. Şehir şehir dolaşıp konferans veren bir kişi hakkında iki türlü değerlendirme yapılabilir: Birisi, “Bu adam çok hamiyetli ve gayretli. İnsanlara faydalı olmak için durup dinlenmeden çalışıyor.”

Böyle düşünmek hüsnüzandır, güzel bir yorumdur.

Diğer yorum ise, “Bu adam ya mebus olmak ya şöhret kazanmak yahut maddi bir menfaat için dolaşıyor.”

Böyle bir yorum ise suizandır.

Bir sonraki cümlede suizannın kaynağı şöyle nazara veriliyor:

“Kendisinde bulunan sû'-i ahlâkı, sû'-i zan saikasıyla başkalara teşmil etmesin.”

Verdiğimiz örnek üzerinde konuşacak olursak, bu konferansçıya suizan etmenin kaynağı sû’iahlâktır. Yani, suizan eden kişinin iç âleminde şu değerlendirme hakimdir:

“Ben bu kadar şehir gezsem, bu kadar insana hitap etsem, karşılığında ya maddî bir kazanç yahut şan ve şöhret beklerim. O halde bu adam da bu işi böyle bir maksat için yapmaktadır.”

Böylece kendi kötü ahlâkını ve kötü niyetini o adama da teşmil etmiş olur.

Suizan hastalığına yakalanan kimse, bunun bir günah olduğunu dikkate alarak, kardeşliğin ve sevginin bu büyük düşmanına karşı iç aleminde cephe almalı ve nefsine şu mesajı vermelidir:

“Sende bir eğrilik ve bir yanlışlık olmasa böyle düşünmezsin. Öncelikle seni bu kötü düşüncelerden kurtarmak gerekiyor.”

"Ve başkaların bazı harekâtını, hikmetini bilmediğinden, takbih etmesin."

"Binaenaleyh eslaf-ı izamın hikmetini bilmediğimiz bazı hallerini beğenmemek, sû'-i zandır. Sû'-i zan ise, maddî ve manevî içtimaiyatı zedeler."(1)

Hüsnüzannın gereği, başkalarının “hikmetini bilmediğimiz işlerini” kötülemekten ve çirkin görmekten sakınmaktır. Bu genel bir tavsiye olmakla birlikte, ikinci cümlede, söz yine eslaf-ı izama getirilir ve özellikle onların hallerini beğenmemekten, onlara suizan etmekten hassasiyetle kaçınmamız istenir. Çünkü, onlara yapılan suizan ferdî olmakla kalmaz, onların izinde giden, onları mürşit edinmiş kişilere de zarar vereceğinden toplum hayatında büyük yaralar açabilir.

Üstat hazretleri mazide İslâm’a büyük hizmetlerde bulunarak bu dinin bize kadar ulaşmasında emeği geçen âlim ve mürşitlere hürmet ve muhabbet üzerinde önemle durur. Onların, hikmetini bilmediğimiz bir sözünü ele alıp, o büyüklerin bütün kemallerini ve hizmetlerini inkâr yoluna gitmek en azından insafsızlıktır. En azından diyoruz, çünkü onları nazarlardan düşürmek İslâm’a da büyük bir zarardır.

Bu konuda Bediüzzaman Hazretlerinden önemli bir ölçü:

Üstat hazretleri Muhyiddin-i Arabî Hazretlerinin mesleğini bugünkü insanlara anlatmanın zarar olacağını, o mesleğin şaşaalı görünmekle birlikte sahabe mesleğine göre “nakıs bir meşreb” olduğunu ilmen ispat etmekle birlikte, Muhyiddin-i Arabi Hazretleri için “Ulum-u İslamiyenin bir mucizesi”, Vahdetü’l-Vücut için de “salih bir meşrep” tabirlerini kullanarak talebelerini o büyük zata ve mesleğine suizan beslemekten ve karşı çıkmaktan hassasiyetle korumaktadır.

Meselenin bir de manevî sorumluluk boyutu var. Onun da önemle dikkate alınması gerekiyor. Bir askerin onbaşıya karşı gelmesiyle ordu komutanına karşı gelmesinin cezaları birbirinden farklıdır. Makam yükseldikçe ceza da artar. Birincisinde sadece birkaç tokat yemekle kurtulsa da ikincisinde hapse girmesi mukadder olur.

Aynı şekilde avamdan bir mümine suizan etmekle, bir büyük veliye yahut bir peygambere suizan etmenin de manevî sorumluluğu birbirinden çok farklıdır. Dilimizi bilgisizce, gereksiz olarak ve hissimize kapılarak kullanıp kendimizi tehlikeye atmaktan hassasiyetle uzak durmamız gerekiyor.

“Sû'-i zan ise, maddî ve manevî içtimaiyatı zedeler.” cümlesinde suizannın sadece manevî sorumluluk getirmekle kalmayıp maddî hayatımıza da zarar verdiğine dikkat çekiliyor.

Üstat Hazretleri terakki ve asayişin üç esasını şöyle tespit eder:

“Mesailerin tanzimi, mabeynlerindeki emniyetin tesisi, teavün düsturunun teshili.”(2)


(4,332 puan) tarafından
Masallah ne guzel acıklamıs ☺️☺️
0 oy
(5,491 puan) tarafından
Onları söze dökmediğin sürece sorun olmaz. İyi düşün iyi olsun 
0 oy
(4,332 puan) tarafından
Yanı cnm suizan ıyı birsey degil kısının hakkına girmek gibidir. Kısı hakkında oyle dusunmen sana zarar verir. Birisi senın hakkında istemediğin seyler dusunse zoruna gider oyle degılmı? Belkide sen oyle biri degılsındır. Hüsnü zan da dusunme ye calıs hep kotuyu dusunme:) 
(4,332 puan) tarafından
Resul-i Ekrem (asm) başka bir hadis-i şeriflerinde: “Su-i zan etmeyiniz! Su-i zan, yanlış karar vermeye sebep olur. İnsanların gizli şeylerini araştırmayınız, kusurlarını görmeyiniz, münakaşa, hased ve düşmanlık etmeyiniz, birbirinizi çekiştirmeyiniz, kardeş gibi birbirinizi seviniz! Müslüman Müslümanın kardeşidir. Ona zulmetmez, yardım eder. Onu kendinden aşağı görmez”4 buyurarak su-i zannın asla yapılmaması gerektiğini ifade etmiştir.
0 oy
tarafından
Şerife övmek için demiyorum ama sen çok iyi niyetli birisin. biri için durduk yere kötü dusunecegini  sanmıyorum,mutlaka sebebi vardır.

 Mesela bende her insandan elektrik alamıyorum ya da o insanı hiçbir şekilde içim almıyor, sebepsiz  isinamiyorum. Sonradan bir şekilde Allah gerçek yüzünü gösteriyor. Seninde öyledir belki. Boşver :) bu kadar ince düşünme 

İlgili sorular

0 oy
0 cevap 63 göst.
0 oy
0 cevap 54 göst.
0 oy
7 cevap 501 göst.
27 Ocak 2020 Diğer kategorisinde Umutvari (500 puan) tarafından soruldu
0 oy
7 cevap 166 göst.
27 Şubat 2023 Yemek-Tarifler kategorisinde misafir tarafından soruldu

383,997 soru

11,489,384 cevap

35,122 kullanıcı

...