0 oy
1,198 göst.
Sağlık-Diyet-Spor kategorisinde (497 puan) tarafından

Yeme içme süt yapmaz, her zaman bunu savunurum sevgili anneler. Süt yapan tek şey bol bol emzirmek, dinlenmek ve bebeğinizi sevmek. Oksitosin şart çünkü ❣️

Diğer uygulamada bu konu üzerine çok yorum ve paylaşım yaptım çünkü ve buradaki annelerin de bilinçli olmasını istiyorum.


Sevgili anneler yeme içme süt yapmaz. Süt kalitesi diye bir şey yoktur unutmayın :) bu arada yazı bilimsel makalelerden alıntıdır ;)




Günümüzde, “Beslenme” oldukça popüler konulardan biridir. Beslenme konusunun kendi içinde bölümlere ayrıldığını görebiliriz; dengeli beslenme, yeterli beslenme, sağlıklı beslenme, çocukluk döneminde, yaşlılık döneminde, hamilelik döneminde beslenme gibi konu başlıkları sıralanabilir. Sanırım, bu popülariteden son nasibini alan, “Emzirme döneminde beslenme” konusu oldu. Bu konunun, uzman kişilerin de dahil olduğu pek çok tartışmayı ve bilgisel karmaşayı beraberinde getirdiğini görmekteyiz.  Peki, gerçekten önemli midir emziren annenin beslenmesi? Bir anne yetersiz besleniyorsa, sütü bebeği için verimsiz midir? Nedenlerini açıklamak üzere, bu iki soruya verilebilecek en kısa ve doğru cevap kocaman bir “Hayır!” olmalıdır.

 

Öncelikle şunun altını çizmek gerekir; anne sütü (insan sütü) konsantrasyonu, sadece besin ihtiyacına yönelik bileşenleri içermez. Emzirmek, aynı zamanda beslenmenin yanı sıra koruma ve bağlanma ihtiyaçlarını da karşılar. Ayrıca, anne sütünde 200’ün üzerinde bileşik bulunur. Bu bileşiklerin büyük bir kısmını, bebeğin besin-dışı ihtiyacını karşılayan: anti-mikrobik faktörler, sindirim enzimleri, hormonlar, trofik faktörler ve büyüme modülatörleri oluşturur. Dolayısıyla, siz isterseniz dünyayı dolaşın, milyonlar harcayın ve olağanüstü besinler içeren bir mama imal ettirin, yine de anne sütünde bulunan yukarıda sıraladığım bu bileşenleri bebeğinizin mamasına ilave etmeniz mümkün değildir. Çünkü, bu faktörlerin büyük bir kısmı sadece insan sütünde bulunur ve diğer bazılarının da yeterli miktarı sadece türün sütüne özgüdür. Her kim ki, bu faktörleri mamaya ilave etmenin mümkün olduğunu söylüyorsa, yanlış bilgi veriyor, açıkça yalansöylüyordur. Buna göre, anne sütünün sadece besin içeriklerine takılmak, büyük bir anlama hatasıdır.

 

Peki öyleyse, neden emziren anneler emzirme dönemlerinde, türlü besin arayışlarına girer ve ne yesem de sütüm olsa, ne yesem de sütüm artsa derler? Çünkü, bir takım firmalar, uzmanlar aracılığıyla “Şunları mutlaka yiyin!”, ”Bol su için!”, “Bunları katiyen yemeyin” gibi, sözlü ve yazılı propagandalar yaparlar. Bu propagandaların nedenini az çok tahmin etmeniz mümkündür. Tüm bunlardan şiddetli bir biçimde olumsuz etkilenen annelerimiz ve dolayısıyla da emzirilen bebeklerimiz olur. Annelerin özgüvenleri ve sütlerine olan inançları zedelenir. Oysaki, bir annenin bebeğinin beslenmesinde en iyisini istemesi ve söylenti de olsa sütünü arttırmak için çeşitli takviye arayışlarına girmesi son derece doğaldır. Ancak, bu annelere şunu açıkça söylemek gerekir; bebeğinizin sadece sizin sütünüze ve sizin de sadece bebeğinizi emzirmeye ihtiyacınız vardır. Sütünüzün artması için başka HİÇBİR ŞEYE ihtiyacınız yoktur. Sütü arttıran dört temel eylem vardır: “Emzir!”, “Dokun!”, “Düşün!”, “Sev!”. İşte, sizin emzirme döneminizde, eğer eksikse tamamlamanız gereken dört değerli besin bunlar olmalıdır.

 

Bir annenin beslenmesi yetersiz dahi olsa, sütü ilk 6 ay bebeğine yetecek tüm besin ve besin-dışı içeriklere ve yeterli süt miktarına sahiptir. Annenin, süt üretimi için dışarıdan herhangi bir besin takviyesi almasına gerek yoktur. Kısacası, laktasyon yetersiz beslenme karşısında dahi sağlam durmaktadır. Bu nedenle de, bir anneye sırf emzirdiği için beslenme konusunda baskı yapılmaması gerekir. Şimdi gelin, bir annenin emzirme döneminde neden fazladan bir besin ihtiyacı yoktur bir bakalım.

 

Bir insanın emzirdiği için değil, kendi fizyolojik sağlığı için dengeli beslenmesi gerekir. Emziren bir annenin günlük besin ihtiyacı, ortalama bir yetişkinin günlük besin ihtiyacından fazla değildir. Buna suyu da dahil edebiliriz. Emziren annenin bol su tüketmesi gerekir gibi bir bilgi, aslında çok net bir bilgi değildir. Bir anne emzirirken bol su tüketmeye ihtiyaç duyuyorsa elbette tüketebilir. Ancak, suyu sütünü arttırmak amacıyla değil susuzluğunu gidermek amacıyla tüketmesi yeterlidir. Süt üretimi, bol su tüketerek değil, bol emzirerek artar. Annenin bu dönemde bedeninin sesini dinlemesi de oldukça önemlidir. Bedenimizde, ihtiyaç duyulan besinlere dair bir gereksinim oluşur ve beden sinyal verir, “Canım çekti” deriz. Bu sinyalle hamilelik döneminde de karşılaşılır, yani hamilelikte sıklıkla canımız bir şeyler çekebilir. Bunun nedeni, bedenin besin ihtiyacını karşılamaya yönelik gereksinimlerdir. Benzer sinyaller emzirme döneminde de gelebilir ve bu sinyallere göre beslenmek, bedenin ihtiyaçlarına yönelik bir çözüm olabilir. Kısacası, bedenimiz ihtiyaç duymuyorken bazı katı ve sıvı gıdaları zorla tüketmeye gerek yoktur.

 

Şimdi, fazladan hiçbir şey yiyip içmedik; günlük rutin beslenmemize devam ettik, sütümüzün besin içeriği nasıl olur?

 

Öncelikle şunu söyleyelim, Kolostrum dediğimiz, doğumdan sonraki ilk 3-5 gün süresince salgılanan sütün konsantrasyonu, hamileliğin ortalarında sentezlenmeye başlar (lactogenesis1). Yani, doğumun hemen ardından gelecek sütünüzün içeriği çoktan hazırdır, sadece dışarı çıkmayı bekler. Dolayısıyla, bu kıymetli ilk sütünüzün, doğumun ilk günlerindeki beslenmenizle uzaktan yakından bir ilişkisi yoktur. Çünkü, kolostrumdaki besin içerikleri düşük yani dengeli, ancak koruma ve bağışıklık faktörleri (sodyum, klor, laktoferrin, bağışıklık bileşenleri, E, A ve C vitaminleri) son derece yüksektir. Özellikle, pre-term bebeklerin kolostrumları yoğun besin ve erken anne sütü antikorları içerir. Kısacası, kolostrum konsantrasyonu öylesine özeldir ki, annenin bir kaç günlük beslenme içeriğine bağlı olamaz.

Gelelim ilk haftadan sonra yavaşça olgunlaşan sütümüzün içeriğine. Sütün yağ içeriğinden başlayalım. Hamilelik döneminde, annenin vücudundaki ekstra adipoz doku (yağ dokusu) uykuya yatar; bir anlamda doğumla birlikte aktive olur ve doğumun ardından bu yağ dokusu süte yüksek oranda LCPUFA (Uzun Zincirli Çoklu Doymamış Yağ Asitleri) geçirir. LCPUFA, bebeğin merkezi sinir sisteminin ve bağışıklık faktörlerinin gelişmesini sağlar. Anne sütündeki süt yağları (hindmilk) oldukça değişkendir. Bebeğin sütteki yağı alımı, emzirme sıklığı ve emzirme sürelerinin uzunluğu ile yakından ilişkilidir. Yağlar, bebeğin enerji ihtiyacının %50’sini sağlar. Bu da demek oluyor ki, annenin beslenmesi sütündeki yağ miktarını etkilemez; yani, bebeğin enerji alımının bu %50lik kısmının annenin beslenmesiyle ilgisi yoktur.  Ayrıca, bu sayede ilk 6 ay emziren annenin yağ oranı hızla azalır, yani kilo verir..

Sonuç olarak bebeğin yeterli beslenip beslenmediğini anlamak için kilo alımına, bez kirletme sıklığına, uyku durumuna ve en önemlisi de canlılığına ve mutluluğuna dikkat etmek yeterlidir. Bebeğin emmekten başka bir şeye, annenin de emzirmekten başka bir şeye ihtiyacı yoktur. Bazı anneler bir takım takviyelerin, otların, çayların süt yaptığını söyleyebilir; hatta, bunu tecrübe ettiklerini de aktarabilirler. Ancak, bu takviyelerin büyük bir kısmı plasebo etkisidir; yani, evet annenin sütü artıyordur, ancak takviyelerden dolayı değil, sütlerinin artacağına inandıkları ve bu konuya konsantre oldukları için artar..

7 Cevaplar

0 oy
(3,458 puan) tarafından
Şahsen buna katılmıyorum kendimden yola çıkıyorum yemek yemedigimde yada az yedigimde göğüslerim tam dolmuyor ve su az ictigimde 

Kalitesine de şunu örnek vermek istiyorum benim sütüm çok yağlıdır ama benle doğum yapan arkadaşımın sütü su gibidir ve yavan duruyor

Ama dinlenmek ve mutlu olmak sütü ekstra arttiriyor buna katılıyorum. 

Bir uzman eğer çok sık emzirirseniz gogusleriniz birdahaki emzirmeye kadar yeteri kadar dolmaz demişti ben 3 saatte 1 emziriyorum
(3,458 puan) tarafından
Doyurur canim endişe etme süt gittikçe sadelesir ama besin değerleri yeter bebegine
(9,128 puan) tarafından
Rahatladm valla çok teşekkur ederm. Umarm yetiodur kızıma
Aylık 800gr almş iki aydır iyi mi sizce
(3,458 puan) tarafından
Bence gayet iyi benimkide o civar alıyor zaten en az 500 alması gerekiyormus
(9,128 puan) tarafından
Tekrar teşekkur ederm Allah razı olsun ❤
(3,458 puan) tarafından
Rica ederim hepimizden insaallah
-Reklam-
0 oy
tarafından
Şimdi şöyle bir şey mesela ben gece yatmadan hurma yiyorum tamam mı sabah kalkıyorum göğsüm taş gibi hurma yemediğim geceler ise doğru düzgün dolmuyor göğsüm 

Tamam motive olmak süt artırır ben bunada inanıyorum ama yemek yemezsendd sütün okura katılmıyorum  kendimde yaşadığım için katılmıyorum ☺️ ama bu kadar yazmışsın zahmet etmişsin eline kolun a sağlık ❤️
(497 puan) tarafından
Son paragrafta açıklamışlar yeme konusunu. Anne inandığı için diyor ve çok dogru. Her şey beyinde bitiyor çünkü. Yazıyı ben yazmadım alıntı bu arada, rica ederim :)
tarafından
Alıntı olduğunu biliyorum ama yinede uğraşmışsın :D bırak da kendimizi böyle teselli edelim :Ddddd
0 oy
tarafından

Buna katılmıyorum cnm çünkü kendimden biliyorum bi ara yemek yemedim fışkıran sütüm fışkırmaz oldu skiyordum damla damla çıkıyordu sonra yemeğimi düzenli bir şekilde sut  yapan şeyler yemeye başladım ve eski sonucuma  ulaştım hele ki halka tatlı şahane sut yapıyor annelere önerimdir burdan :silly:

(497 puan) tarafından
Halka tatlının süt yaptığına inanıyorsun yani ? :) Son paragrafta bundan bahsediliyor zaten okuduysan :)
tarafından
Evet inanıyorum valla kaç dr gittiysem bol sut yapan şeyleri tarif ettiler ve şu var eğer yemekler sut yapmasa yediklerimiz çocuğu etkilemez  değil mi ama etki ediyor
(497 puan) tarafından
Yediklerimizin %3ü sadece anne sütüne geçer. Yani acı yersem çocuk emmez vs diye bir şey yok.
tarafından
Sen bilirsin kendi düşüncen saygı duyuyorum bebeğin var mı
(497 puan) tarafından
Evet var (12krktr)
0 oy
(642 puan) tarafından
Çoğuna katılıyorum ama bence besinler de etkiliyor yine de. Geçenlerde bir araştırma vardi, anne sütünde plastik içeriği bulunmuş. Yediğimiz içtiğimiz bir şekilde etki ediyor bence . Belki yukardaki makalede denildiği givi birçoğu farkli bilesenlerdir ancak az miktar bile olsa yediklerimiz etkiliyor.
(497 puan) tarafından
Yediklerimizin anne sütüne geçme oranı %3 - %4 çok çok az etkiliyor dediğin gibi canım :)
0 oy
tarafından
Sogan yediğimde sütüm fışkırıyor heleki irmik helvası ups :D
(497 puan) tarafından
Ona inaniyorsan canım demek ki :)  yani sütüm olacak bunu yediğimde diye beyine msji veriyorsan oluyordur :)
0 oy
(12,773 puan) tarafından
Makale okumakdm ama katılmıyorum yersem sütüm oluyo yoksa az makale kendi sütümden daha mı iyi bilecek  eğer sırf doktorlar protein agjrli neden beslenin diyo neden yağlı süt arka kısım da süt tabiki kalitesi var bazı bebekler süt yaramaz bazısı yarar sütle alakalk
(497 puan) tarafından
Makaleyi okumadığınız için normal katılmamanız :) son paragrafta diyor ki anne bir şey yediği zaman sütünün olacağına inanıyor ve gerçekten de oluyor. Her şey beyinde bitiyor yani tamamen hormonlarla alakalı. Kalben anne diye bir şey duydunuz mu ? ;)
Evlat edindiği bebeğini emziren anne. Hemde doğum yapmadan emziren anne. Çünkü beyine bu msji veriyor onlar.
(12,773 puan) tarafından
Yoo bazı şeyler hiç inanarak yemedim valla makale vs bakmam benim sütüm onlar ne bilir :)
Çoğu şey sayabilirim hiç tesadüf fark ettim
tarafından
Güzel cevaptı azamelia yediklerimiz geçmese doktorlar gaz yapmasın onu yemeyin bunu yemeyin demez gaz yapan şeyler yemeyin demez ve şimdiye kadar  valla ben onu bunu anlamam ben kendimi bilirim yersem sütüm oluyor yemezsem  olmuyor makale makale beni etkilemez
(497 puan) tarafından
Yazıyı okumadığınız için kendi doğrularını diretmenize saygı duyuyorum. Ama gerçek farklıdır doğru farklıdır unutmayalım :)
Yazıda yeme içmenin süte etkisi yoktur demiyor, süt yapmaz diyor. Yapılan paylaşımlar burda genelde stresten sütüm kesildi vs tarzı. Anne üzgünken süt az, anne mutluyken süt çok.  Yani süt hormonlarla alakalı beyinde biten bir şey demek ki. Burda hormonlardan, oksitosinden vs bahsediliyor ama gerçekliği olan bir makaleyi dikkate almamak sizin tercihiniz.
Tatlı yiyorsunuz süt yapiyor diye. Ama bunlar tamamen şekerle alakalı. Anne çaylarının içeriğini hiç incelediniz mi baktınız mı bilmem ama %90dan fazlası şekerdir. Anne ne kadar şeker tuketirse su içme oranı artıyor vs vs.

İyi günler hanımlar.
0 oy
tarafından
Hersey kafada bitiyor. Süt damarları herseyi hissediyor. Mesela uzüntu ve stres sutu kesiyor degil mi? Aynı sekilde sut üretimi icin de gecerli. Ben sut kalitesinin genetik olduguna inaniyorum. Cok yemek yiyen biri degilim aman aman bir sütum yok fakat sutum her turlu bebegime yariyor. Sutum olsun da şunlari yiyim demedim hiç. 
(497 puan) tarafından
Evet kesinlikle beyinde bitiyor her şey ❣️

İlgili sorular

0 oy
4 cevap 87 göst.
14 Mart 2024 Aile kategorisinde Balkaymakannesi (18 puan) tarafından soruldu
0 oy
4 cevap 128 göst.
15 Eylül 2023 Aile kategorisinde Sever (1,763 puan) tarafından soruldu
0 oy
4 cevap 99 göst.
2 Eylül 2023 Yemek-Tarifler kategorisinde Fatma1112 (285 puan) tarafından soruldu

377,324 soru

11,291,785 cevap

34,710 kullanıcı

...